různé druhy sadby salátů

Letní salát

Pokud už jste první saláty sklidili a rádi byste vyseli nějaké další, pak je třeba zvolit vhodnou odrůdu tzv. letního salátu. Salát patří mezi rostliny dlouhého dne, tedy takové, které velmi brzo vykvétají. Odrůdy letního salátu jsou vyšlechtěné tak, aby se kvetení co nejvíce oddálilo. Mívají delší vegetační dobu (120 dní) než ranné saláty (90 dní).

Půda pro salát

Salátu vyhovuje dobrá, dostatečně vzdušná půda v II. trati (tedy ne po přímém hnojení chlévským hnojem). Zvlášť dobře se mu daří, pokud je dobře zásobený živinami. Nejvhodnějším stanovištěm pro pěstování jsou osluněné polohy. Na záhon vyséváme semena mělce do řádků nebo po špetkách ve sponu 25 x 25 až 30 x 30 cm. Po vzejití rostliny vyjednotíme.

Odrůdy salátu

Asi nejznámější a nejoblíbenější odrůdou letního salátu je Dětenická Atrakce. Má vysokou odolnost proti vybíhání do květu a chorobám. Hodí se tedy pro postupnou sklizeň. Přímý výsev na záhon je možné provádět od začátku března do konce července. Pokud chceme vysazovat sazenice, pak počkáme, až bude mít rostlina 4 - 6 pravých listů. Vysazujeme mělce. Při výsadbě dáváme pozor, abychom nezahrnuli srdéčko (střed) rostliny.



Z dalších odrůd letních salátů, které můžeme vysévat do konce června, jsou například Jupiter, Mars, Saturn, Julek, Lento.