květy sakur okouzlují svou bohatostíZatímco Angličané vítají jaro slavnostmi sněženek, holandské jaro symbolizují tulipány, tak k japonskému jaru patří nerozlučně sakury. Květ sakury je pro Japonce projevem čistoty a jednoduchosti. V době svátku Hanami se připravují z květů a lístků sakury speciální sladkosti. Stylizované květy sakury můžeme objevit například na japonských kimonech, mečích, lakovaných dózách, hřebenech, vějířích či na mincích. Sakura je předzvěstí bohatství, je symbolem lásky, zalíbení a představuje jaro.



Oslavy jara Hanami

Jakmile začnou sakury rozkvétat, dají se Japonci do pohybu. Za nádhernými květy těchto stromů neváhají putovat i stovky kilometrů. Není divu, že slavnosti obdivování květů sakur mají i svůj vlastní název – Hanami. Tyto slavnosti nejsou jen magnetem pro turisty, ve velkém si je užívají hlavně Japonci. První květy rozkvétají v jižních částech země v období jarní rovnodennosti, a pak se sakurová vlna šíří k severu. Například v Tokiu přichází Hanami obvykle počátkem dubna, na ostrově Hokkaidó to bývá až v první polovině května. Zvyk slavit Hanami je velmi starý - kronika z osmého století Nihonšoki zaznamenává, že oslavy Hanami se pořádaly již ve třetím století našeho letopočtu.

Hanami, svátek obdivování sakur v tokijském parku

Sakury (Prunus serrulata) jsou blízkým příbuzným třešní. Rozkvétají v japonských parcích i ve volné přírodě v mnoha barvách a odstínech. Od bílé přes světle po tmavě růžovou. Siluety sakur lemují koryta řek, vytvářejí kulisy starobylých svatyní a chrámů. Zatímco jedni jen posedávají se svou piknikovou výbavou pod mohutnými stromy, které jsou hustě obalené květy, jiní se tuhle prchavou krásu snaží zachytit štětci či objektivem fotoaparátu.

sakury kvetoucí u řeky pod horou Fuji

Sakury kvetou poměrně krátce. Proto se toto období snaží Japonci využít na maximum. Jakmile sakury rozkvetou, berou si v práci volno, a nebo vyrážejí do parků celé pracovní týmy. Stromořadí u silnic nasvěcují speciální světla, sakurám v parcích dodávají v noci téměř magický vzhled papírové lampióny. Jediné, co nejde nijak zařídit, jsou venkovní teploty. Nenechte se mýlit, žádná velká vedra v Japonsku touto dobou nepanují. Jen jsou nejspíš Japonci hodně otužilí. Své kouzlo mají i odkvétající sakury. Ať už okvětní lístky padají na vodní hladinu nebo na cestu, připomíná tento děj sněhovou vánici, jen "sníh" je někdy spíše růžový než bílý.

Hanami v Česku: sakury v Průhonicích

Tak velkolepé scenérie, jaké mohou pozorovat počátkem jara lidé v Japonsku, u nás nemáme. Ale pokud se chcete potěšit pohledem na rozmanitě kvetoucí sakury, vypravte se v období od poloviny dubna do Dendrologické zahrady v Průhonicích (nejlépe, když si ověříte aktuální stav kvetení v daném roce). V bohatou sbírku sakur nejrůznějších barev květů i rozdílného vzrůstu (nejen co do velikosti, ale také tvaru stromů najdete v severozápadní části této zahrady.