pravá růže z Jericha se prodává i barvená

Růže bez vůně a bez trnů

Častěji než skutečné růže z Jericha u nás můžeme koupit růže z Texasu či Mexika. Oba druhy se chovají podobně, ale nejsou navzájem příbuzné. A s klasickými růžemi nemají společného vůbec nic.



Společným rysem pravých i nepravých růží z Jericha je skutečnost, že dokáží bez jakékoli újmy přežít dlouhé období sucha. Stačí jim přidat vodu a ony, téměř zázračně, ožijí. To, co laikům připadá jaké zázračné vzkříšení, nazývají botanici hydroskopií.

Pravá růže z Jericha má v češtině poetické pojmenování choulivka jerišská. Vědecký název Anastatica hierochuntica odkazuje na legendy s touto rostlinou spojené (anastasis = zmrtvýchvstání, Hierochuntum = Jericho) i na skutečnost, že suchá rostlina po polití vodou "zázračně" ožívá. Známá je také jako květina či ruce Panny Marie (Mary's flower, Mary's hand).

choulivka jerišská v době vegetaceAnastatica je nejčastěji jednoletá bylina, která dorůstá výšky 10 - 20 cm. Roste v písčitých pouštních oblastech od Sýrie, přes Palestinu a Izrael, až po Arábii a Egypt a patří do čeledi brukvovitých. Na konci období dešťů choulivka končí svou vegetaci - uschne a zdřevnatí. Opadá z ní listí a větve se stočí do klubíčka - tak chrání semena. Semena jsou velmi odolná a díky tomu vydrží v jakémsi spánku (období dormance) mnoho let. K uvolňování semen z rostliny dochází průběžně, třeba i dvě desetiletí!

Choulivka jerišská má slabý kořenový systém. Proto ji ze sypkého písku snadno vytrhnou ostré pouštní větry a ona dál putuje jako "pouštní běžec" krajinou. Teprve dostatečné množství vláhy rostlinu přiměje k narovnání větví a uvolnění semen. Ta začnou klíčit během několika hodin.

Choulivka versus vraneček - podvod nebo neznalost?

vraneček v suché podobě často nabízený jako pravá růže z JerichaRoli "suvenýru", památky z cest, plní růže z Jericha od dob křižáckých výprav do Svaté země. Není divu, že i dnes je turistům v této oblasti hojně nabízejí na tržištích (bazaar), často i uměle obarvené.

Růži z Jericha můžeme koupit také u nás, zvlášť v zimním období. S největší pravděpodobností však půjde o plavuň z čeledi vranečkovitých - vraneček (Selaginella lepidophylla), která pochází z amerického kontinentu.

Obchodníci z neznalosti (a nebo snad dokonce záměrně?!) tyto rostliny označují pouze jako růže z Jericha a vědecký název raději neuvádějí. Podobně zmatené, či snad dokonce úmyslně zavádějící, jsou i mnohé zdroje na internetu.

Pokud toužíte po skutečně pravé růži z Jericha, pomůže vám, kromě vzhledu, také cena. Zatímco nepravé růže z Jericha stojí kolem 4 amerických dolarů, ty pravé se prodávají za pěti až šestinásobnou cenu.