černá semena černuchy damašskéZatímco některé rostliny jsou pro sběr semen vhodné a další pěstování takových rostlin nepřináší zvláštní problémy, jsou naopak rostliny, z jejichž semen obdobné jedince nevypěstujeme. Jsou to semena F1 hybridů (kříženců). Z takovýchto semen nikdy nezískáme rostliny, které budou identické s rodičovskou rostlinou.



Kdy, jak a která semena sbírat?

  • Sbíráme dostatečně vyzrálá semena.
  • Zralá semena bývají většinou černá a dobře vypadávají. Zralost semen většinou prozradí zaschlý stonek rostliny.
  • Pro sběr zvolíme suchý a slunečný den.
  • Semena sbíráme jen ze zdravých, dobře vyvinutých rostlin.
  • Při sběru semen si můžeme pomoci vhodnou krabičkou nebo srolovaným kusem papíru, do kterého semena vyklepeme. Případně můžeme kolem stonku upevnit sáček a do něj nechat semena vypadat. Pro sběr většího množství semen je možné pod rostliny rozprostřít světlou látku, do které semena setřeseme.
  • Před uskladněním odstraníme veškeré nečistoty (prosátím, vyfoukáním) a dobře je necháme proschnout.
    semena označíme nejen druhem rostliny, ale také rokem sklizně
  • Semena skladujeme na chladném suchém místě.

Rostliny vhodné pro sběr semen

lunárie - měsíčniceNejvíce se vyplatí sbírat semena z letniček a dvouletek, které si zachovávají vlastnosti rodičů, jako je např. černucha či měsíčnice.

Rostliny, které se snadno vysemeňují samy (samovýsev)

Pokud chceme těmto rostlinám jejich výsev usnadnit, stačí, když v jejich okolí pouze vyčistíme pozemek od plevelů a lehce jej nakypříme. Když se nám takto vysemení rostliny, které bychom rádi pěstovali jinde, pak můžeme po vzejití semenáčky snadno přesadit na vhodnější místo.

Semena mají různě dlouhou klíčivost. Velmi rychle ztrácejí klíčivost např. semena salátu a cibulovin (1-2 roky). Příliš dlouho nevydrží ani semena kopru.

Máte rádi překvapení? Zvolte hrachor

Některé rostliny, jako např. hrachory (Larhyrus) sice vytvářejí semena snadno, ale potomstvo se od rodičovských rostlin většinou liší. Pokud máte rádi překvapení, pak právě hrachor je pro takový účel vhodná rostlina.