Vhodné ovoce do pečeného čaje

Pro vánoční čaj je určitě nejlepší ovoce vypěstované přímo na naší zahradě, ať už se jedná o ovoce z uskladněných zásob, zmražené plody nebo ne příliš měkké kompotované ovoce (bez šťávy). Z vlastní produkce nám vánoční čaj zajisté dodá více radosti i energie. Nemusíte však zoufat, pokud nemáte všechny druhy ovoce vlastnoručně vypěstované. Můžete se poohlédnout po nabídce jiných zahrádkářů či využít širokého sortimentu ovoce na farmářských trzích.



Pečený čaj: čím větší pestrost, tím lépe

Namícháme dle chuti 2 kg ovoce, a to z různých druhů, které máme k dispozici. Vhodné jsou hrušky, jablka, švestky, rybíz, meruňky, nektarinky, třešně, višně, maliny, jahody, brusinky a borůvky a pro zvýraznění chuti je výhodné doplnit i citrusové plody, pomeranč, mandarinku, příp. další  dle fantazie.

Přidáme nezbytné přísady, dotvářející chuť a vůni vánočního čaje: 1 kg cukru krupice, lžičku mleté skořice, propláchnuté rozinky, 5 ks celých nemletých hřebíčků, 2 dcl rumu a citron nebo citronová šťávu.

Ovoce opláchneme, jablka a hrušky zbavíme jádřinců a oloupeme. Nakrájíme vše na menší kousky, smícháme ve větší nádobě s ostatním ovocem. Citron, pomeranč nebo mandarinku oloupeme a též nakrájíme, příp. vymačkáme pouze šťávu. Přidáme cukr a ostatní ingredience a vše důkladně promícháme.

Směs rozložíme do hlubšího pekáče s poklopem a pečeme přikryté ve vyhřáté troubě při teplotě 200 - 220°C po dobu asi ½ hod., až ovoce pustí šťávu. Poté pokličku odklopíme a pečeme odkryté ještě asi ¼ hod. Během pečení směs občas promícháme.Vánoční čaj v hrnku

Hotovou směs nalijeme do předem připravených vypařených zavařovacích skleniček. Nahřáté skleničky plníme horkou směsí ovoce a pevně zavíčkujeme. Otočíme dnem vzhůru, přikryjeme čistou utěrkou a ponecháme do vychladnutí. Takto vyrobenou domácí pochoutku můžeme skladovat po celou zimu a průběžně používat k přípravě lahodného čaje. Po otevření skleničky je třeba zbylou část směsi uchovávat v lednici.

Příprava pečeného čaje

Do hrnečku 2-3 lžičky směsi, zalijeme horkou vodou, necháme vyluhovat a přecedíme nebo ovoce ponecháme ke konzumaci. Výborný teplý čaj vás příjemně prohřeje po mrazivé zimní vycházce a přispěje k celkové harmonii organismu.

Nebojte se experimentovat, budete velmi mile překvapeni. Vánoční pečený čaj poskytuje nekonečné množství chutí, vůní i barev, provoní celý byt a vytvoří dokonalou vánoční pohodu.