Zpracování a skladování plodin

Jak se správně starat o plodiny ze zahrádky sklizené tak, aby dlouho vydržely; postupy zpracování.

Skladování kořenové zeleniny

Miloslav Krajíček

Otázka: Dobrý den! Proč mi ve sklepě nevydrží kořenová zelenina? Po sklizni jsem mrkev a petržel očistil a omyl vodou. Po osušení jsem ji uložil do sklepa do bedniček naplněných vátinou a zhruba po dvou měsících se začaly objevovat příznaky hniloby. Zbyla mi nahnědlá kašovitá hmota. Děkuji za odpověď.
Odpověď:

Dobrý den, příčin kazivosti uskladněné zeleniny může být více, uvádíme nejdůležitější zásady:

K uskladnění zeleniny je třeba pečlivě vybrat pouze zdravé kusy, bez známek jakéhokoliv poškození či napadení škůdci. Některé druhy ke skladování vhodné nejsou (např. mrkev karotka). Zeleninu před uskladněním nemyjeme, pouze necháme kořeny dobře uschnout, ukroutíme nať a ručně očistíme od hlíny. Doporučujeme uchovávat ji na chladném místě v bedničkách mezi vrstvami písku nebo drcené borky. Do sklepa neukládáme společně s kořenovou zeleninou jablka.

Pozornost je třeba věnovat i skladovacímu prostoru, každoročně ho vyčistit, příp. ošetřit proti plísním, a zajistit vhodnou teplotu i větrání. Uskladněnou zeleninu pravidelně kontrolujeme a případné i lehce poškozené kusy odstraňujeme, abychom zamezili dalším ztrátám.



Podobné příspěvky



Kam dál?

  • Druhy medu - tekutý květový

    Druhy medu – nejzdravější a nejchutnější med

    , 0 komentářů

    Od nepaměti využívali lidé produkty včel k získání hodnotné potravy, později v nich pak objevili i mnoho zdravotních a kosmetických účinků. Med byl vyhledáván jako sladká pochoutka, má nezastupitelné místo ve výživě člověka i v dalších oborech lidské činnosti. V článku najdete informace o tom, jak včely med vyrábějí, čím se od sebe jednotlivé druhy liší i další zajímavé informace.

  • Bohaté keře šalvěje

    Domácí šalvějový čaj

    , 0 komentářů

    Bylinné čaje připravujeme prakticky v každém ročním období zejména kvůli jejich léčivým účinkům. Některé můžete popíjet preventivně téměř bez omezení, jiné je vhodné používat zejména při akutních potížích a k pravidelnému užívání se nedoporučují. Šalvějový čaj patří k těm druhům bylin, které se ke každodennímu dlouhodobému pití nehodí, přesto má v léčitelství své nezastupitelné místo. Příprava lahodného šálku šalvějového čaje mnoho času nezabere.

Používáme cookies za účelem personalizace webu, reklamy a zlepšení našich služeb. Pokračováním souhlasíte s jejich použitím. Více informací OK