Zpracování a skladování plodin
Jak se správně starat o plodiny ze zahrádky sklizené tak, aby dlouho vydržely; postupy zpracování.Skladování kořenové zeleniny
Dobrý den, příčin kazivosti uskladněné zeleniny může být více, uvádíme nejdůležitější zásady:
K uskladnění zeleniny je třeba pečlivě vybrat pouze zdravé kusy, bez známek jakéhokoliv poškození či napadení škůdci. Některé druhy ke skladování vhodné nejsou (např. mrkev karotka). Zeleninu před uskladněním nemyjeme, pouze necháme kořeny dobře uschnout, ukroutíme nať a ručně očistíme od hlíny. Doporučujeme uchovávat ji na chladném místě v bedničkách mezi vrstvami písku nebo drcené borky. Do sklepa neukládáme společně s kořenovou zeleninou jablka.
Pozornost je třeba věnovat i skladovacímu prostoru, každoročně ho vyčistit, příp. ošetřit proti plísním, a zajistit vhodnou teplotu i větrání. Uskladněnou zeleninu pravidelně kontrolujeme a případné i lehce poškozené kusy odstraňujeme, abychom zamezili dalším ztrátám.
Podobné příspěvky
-
Konzumace naklíčených brambor
Otázka:Je možné konzumovat brambory, které začaly klíčit?
-
Záchrana jablek po krupobití
Otázka:Jablka na stromě jsou hodně poničená po silném srpnovém krupobití. Lze je ještě nějak zachránit? Zatím je nelze konzumovat, jsou to totiž podzimní a zimní odrůdy.
-
Nejlepší čas pro sklizeň šalvěje
Otázka:Kdy je nejvhodnější sklízet šalvěj? Ráda bych si nějakou nasušila i na zimu. Díky, Lucka.
-
Co dělat, aby sklizené ředkvičky nevadly?
Otázka: Dobrý den, když sklidím ředkvičky a dám je do chladničky, jsou brzo hodně povadlé. Je tomu možné nějak předejít? Děkuji, Blanka.
max./min. teplota
20/0°C
17. Září, Úterý
-
18. Září, Středa
max./min. teplota 23/11°C min. přízemní teplota 11°C množství srážek 0mm -
19. Září, Čtvrtek
max./min. teplota 21/10°C min. přízemní teplota 10°C množství srážek 0.4mm -
20. Září, Pátek
max./min. teplota 21/9°C min. přízemní teplota 9.5°C množství srážek 0mm