Nestačí uříznout proutek a zapíchnout

Zatímco některé stromy se množí velmi snadno, u jiných to je velmi obtížné. K té druhé skupině patří zmíněná moruše. Než mohla zapustit své kořeny v Botanické zahradě v Praze, trvalo to poměrně dlouho. Zpočátku se vše zdálo velmi snadné. Mohutná moruše černá, která roste v zahradě rodiny Sira Wintona v britském Meidenheadu 200 let, se zdála být ideálním stromem pro další množení.



Podle Nicholase Wintona (1909 – 2015) projevilo zájem o roubování moruše mnoho zahradníků. Nikomu se to však nepodařilo. Až Patriku Paššovi, Wintonovu blízkému příteli, scénáristovi a producentovi, který se podílel na dokumentárních filmech Síla lidskosti a Nickyho rodina. Pět let se snažil, až si přizval na pomoc odborníky. V roce 2010 odebrali 20 roubů. Ty letecky převezli na Slovensko, kde je sterilním nářadím ve skleníku zaštipovali a pěstovali. Přežily tři stromy. Dva jsou na Slovensku a jeden je u nás, v Praze, kde celý příběh začal. Wintonova moruše je důkazem, že ani ty nejtěžší věci v životě by se neměly vzdávat.

Sir Nicholas Winton na Pražském hradě s moruší černou

Patrony moruše se stali školáci z Kunžaku

Jediná škola na světě se pyšní názvem ZŠ Sira Nicholase Wintona. Nachází se v Kunžaku a Winton ji osobně navštívil. Proto se právě žáci této školy ujali symbolického vysazování moruše černé, kterou v roce 2014 Winton trojské botanické zahradě daroval.

"Pan Winton nás poctil svou návštěvou v roce 2008 a já jsem byla jedna z těch, kdo ho po škole provázel. V naší třídě jsme mu zazpívali anglickou písničku, při které mě držel za ruku a zpíval s námi. Nezapomenutelný zážitek," vzpomíná Karolína Březinová, bývalá žákyně ZŠ Sira Nicholase Wintona v Kunžaku.

školáci z Kunžaku se stali patrony moruše černé

Wintovu moruši najdete v trojské botanické zahradě v expozici medonosných rostlin. Jako originální pomník bude připomínat památku člověka, který z Prahy poslal do Velké Británie 669 dětí a zachránil je tak před koncentračními tábory.