Ideální stanoviště pro jahodník

  • při výsadbě nesmíme zapomenout na snadný přístup při sklizniJahodník můžeme pěstovat téměř kdekoli. Pokud však toužíme po co největší úrodě a můžeme si vybírat, pak zvolíme stanoviště s maximálním osluněním a vydatnými srážkami
  • Velmi vhodné jsou mírné jihozápadně orientované svahy, pochopitelně mimo mrazovou kotlinu. 
  • Zdárný růst vyžaduje dobře propustnou hlinitopísčitou půdu s vysokým obsahem humusu
  • Před výsadbou pozemek důkladně zryjeme do hloubky nejméně 25 cm
  • Optimální kyselost půdy se pohybuje v rozmezí pH 5,3-6,5. 
  • Nové sazenice vysazujeme do druhé tratě. Tedy tam, kde čerstvý hnůj či kompost leží v půdě druhým rokem. 
  • Vhodné předplodiny: rané brambory, rané košťáloviny, cibule, česnek, rajčata, řepa, papriky, tykve, okurky, cukety, hrášek či jiné luskoviny.

Kvalitní půda ušetří nejen práci

Jahodník mnohem lépe prospívá v dobré půdě. Při zakládání jahodovny se proto vyplatí soustředit spíše na kvalitu než na kvantitu. Menší záhonek dobře vyhnojený vyzrálým kompostem nebo zahradnickým substrátem nabídne větší sklizeň, než velká plocha s půdou s nedostatkem živin. Pochopitelně, že menší záhonek bude mít i menší nároky na péči (pletí, okopávání, zalévání, hnojení) v průběhu roku.



záhon pro jahody nejprve důkladně zryjeme

Příprava půdy pro výsadbu jahodníků

Vzhledem k tomu, že jahodník na stejném místě zůstává dva i tři roky, je velmi důležité co nejlépe záhon odplevelit.

Záhon zbavený plevelů důkladně přeryjeme (nejlépe do hloubky 25 cm) a obohatíme vyzrálým kompostem nebo zahradnickým substrátem. Ideální je množství 10 litrů na 1 m2. Vhodné je i přihnojení cereritem nebo NPK v dávce 40 g na 1 m2.

Týden až dva dny před výsadbou mělce prokypříme půdu do hloubky 10 cm a vytvoříme řádky, které vedeme severojižním směrem.

Pokud vysazujeme jahodník do těžké půdy, je důležité zlepšit její propustnost. Pomůže přidání písku a hrůbkování. To znamená, že jahodník vysazujeme do řádků nahrnuté půdy, prostor mezi řádky můžeme namulčovat.

Nejlepší čas pro výsadbu jahod

některé odrůdy jahod můžeme pěstovat na netkané textiliiJahodník můžeme vysazovat téměř v jakémkoli ročním období. Záleží na tom, zda jsou sazenice způsobilé k výsadbě a zda výsadbu umožňují klimatické podmínky. Obvykle je výsadba možná od poloviny července do konce září, některý rok i do konce října.

Přílišné otálení s výsadbou není vhodné. Květy začínají jahody zakládat počátkem října. Pozdní výsadba zbytečně snižuje nejbližší úrodu.