Jahody patří k nejoblíbenějšímu ovoci, které pěstujeme v zahrádkách. Ať už prostoru osázenému jahodníkem říkáte jahodiště, jahodovna nebo úplně jinak, určitě by na zahrádce neměl chybět.



jahodník na netkané textiliiPokud vám záleží na množství a kvalitě sklizených plodů, nezapomeňte, že základ budoucího úspěchu tvoří:

V případě výsadby sazenic jahodníku se důkladná příprava půdy vyplatí. Zvlášť proto, že většinou pěstujeme jahodník na stejném místě více sezón. Čím důkladněji půdu odplevelíme, tím méně budeme mít v následujících letech práce. Především vytrvalé plevele se ze záhonu s jahodami odstraňují velmi obtížně.

velmi kvalitní sazenice jahodníku

Vhodný čas pro výsadbu jahod

Jahodník můžeme vysazovat téměř celé vegetační období. Zvlášť, pokud koupíme sazenice v sadbovačích nebo kontejnerech. Každé roční období má pro výsadbu jahodníků své výhody. Hodně záleží na tom, jak intenzivně můžeme o vysazený porost pečovat v případě extrémních výkyvů počasí (sucho, vysoké teploty).

jarní výsadba - přináší nejvyšší výnos v následujícím roce a je nejméně pracná. Porostům vysazeným v průběhu dubna hrozí méně nebezpečí než výsadbě letní a podzimní.

letní výsadba – (od července do první poloviny srpna) umožní dostatečné zakořenění sazenic a dobré založení úrody pro následující rok. Ne vždy je však k dispozici dostatečný výběr kvalitních sazenic. Navíc v době veder a sucha musíme rostliny stínit a častěji zalévat.

podzimní výsadba – (od poloviny srpna do konce září) čím dříve sadbu vysadíme, tím větší úrodu můžeme v následujícím roce očekávat. Při příliš pozdní výsadbě nemusí rostliny stihnout dostatečně prokořenit a hrozí jim nebezpečí vymrznutí

Kolik prostoru jahodník potřebuje?

Na 1 m2 se sázíme přibližně 4 - 5 kusů sazenic jahodníku.

jahodník potřebuje dostatečný prostorvzdálenost při výsadbě – záleží na odrůdě. Slabě rostoucím odrůdám stačí 20 cm, středně rostoucím 30 cm, bujně rostoucím dopřejeme až 40 cm. Vzdálenost řádků volíme tak, abychom mohli porost snadno ošetřovat a sklízet, ideální je 50-70 cm.

Pokud máme dostatečné množství sazenic, můžeme sázet první rok 2x hustěji. Po sklizni pak každou druhou sazenici odstraníme. Příliš přehuštěný porost je náchylný k chorobám (zahnívání plodů) a obtížně se sklízí.

orientace řádků - pro dosažení vyrovnané sklizně orientujeme řádky severojižním směrem. Řádky vysázené ve směru západ – východ o něco prodlouží sklizeň. Dříve budou jahody dozrávat na jižní straně, o několik dní později na severní straně.

samozřejmostí je důkladná zálivkaNa sázecí kolík zapomeňte

Sazenice vkládáme do vyhloubených jamek (hlubokých a širokých 10 – 15 cm). Jamku pro výsadbu jahodníku nejlépe vyhloubíme lopatkou nebo jamkovačem. Sázecí kolík na tuto práci vhodný není. Pokud vysazujeme menší množství sazenic, snadno to zvládneme ručně. Samozřejmostí by měl být předem důkladně připravený záhon. Více v článku Zakládáme jahodovnu.

Jestliže vysazujeme prostokořené sazenice a sadba je povadlá, rozvážeme svazky, namočíme kořeny a v chladnu je necháme natáhnout vodu.

Centrální část jahodníkového trsu (terminální pupen), známá také jako srdíčko, musí při výsadbě zůstat na úrovni půdy. To znamená, že by nemělo být "utopené", ani by neměl vyčuhovat krček. Každou sazenici důkladně přitiskneme do půdy.

Vysazené sazenice důkladně zalijeme a věnujeme jim zvýšenou péči do doby, než se ujmou.