Pro pletení copů vybíráme nejkrásnější a nejkvalitnější palice česneku nebo cibulí. Jedině tak budeme mít záruku, že výsledek našeho snažení bude nejen pěkně vypadat, ale také dlouho vydrží. Ty nejlepší kusy použijeme na spodní část copu, od které celé pletení začíná.



Sklizený česnek usušíme a očistíme od hlíny, nezapomeneme zastřihnout kořeny. Někdo jej před pletením doporučuje nechat trochu navlhnout ve sklepě, aby se při pletení nelámal. Pro zaplétání copu se více hodí cibule nebo česnek nepaličák. Cop však můžeme zhotovit i z česneku paličáku. Stvol zastřihneme na několik centimetrů a do copu jednotlivé palice vplétáme provázkem.

česnekový cop s červenou mašlí a paprikou  česnekový cop přizdobený sušenými rostlinami

Drobnější copy z menšího počtu cibulí (česneku) můžeme zaplétat podobným způsobem, jako se pletou věnečky z lučního kvítí nebo dívčí copy ze tří pramenů. S tím rozdílem, že začneme plést ze tří cibulí, jejichž nať překřížíme a mezi sebou i trochu zauzlujeme.

Pak postupně přidáváme jednu další cibuli a stále splétáme tři prameny. Pletení česnekového copu si můžete prohlédnout i na některém z mnoha videí dostupných na internetu. Například na videu nazvaném Garlic Braiding Christy Wilhelmi názorně předvádí, jak využít při pletení česneku větší a menší palice i jak si při pletení copu počínat.

Pokud chceme uplést cop z většího množství (obří copy váží až 5 kg), pak je vhodné zpevnit konstrukci pevným motouzem (např. provazem ze sisalu), který nám na horním konci umožní zhotovení očka k zavěšení. Jako základ dobře poslouží i česnek paličák s dlouhou natí a pevným stvolem. Další česneky pak můžeme navazovat za pomoci slabšího provázku či drátku.

Ti zkušenější mohou zkusit složitější varianty. K těm patří vázání copů do kulata, tedy tak, že česnek je na copu ze všech stran. Česnekové copy se pletou různým způsobem (klasické pletení, zaplétání, přikládání) do různých tvarů (cop, hrozen, koule). Velmi dekorativně působí přizdobení copu sušenými rostlinami nebo mašlí (z látky, přírodní juty nebo lýka). Do copu můžeme během pletení přidávat sušené květiny či atraktivní plodenství. K tomuto účelu se hodí například:

  • cop z cibule, česneku a sušených květinstatice – limonka (Limonium)
  • slaměnka - smil listenatý (Helichrysum bracteatum)
  • nesmrtelka - smilek růžový (Helipterum roseum)
  • světlice barvířská (Carthamus tinctorius)
  • řebříček (Achillea)
  • makovice (sušené)
  • len (suché tobolky)
  • černucha (Nigella) - sušené tobolky
  • mochyně židovská (Physalis alkekengi) – oranžové "lampiónky"
  • obilí (klasy)
  • červené papriky (sušené)