K vyplétání se nejčastěji používají pruty vrb (Salix) a lísek (Corylus). Jsou nejen velmi ohebné, ale také pěkně rovné a dlouhé. Drobnější výplet můžete zpestřit například červeně zbarvenými pruty vrby americké (Salix Americana). Naopak červené pruty svídy bílé (Cornus alba) se k vyplétání příliš nehodí.



Výroba obruby z vrbového proutí

proutěné okraje záhonů zvládne i začátečníkMezi nejjednodušší prvky, které můžete z vrbového proutí zhotovit, jsou obruby záhonů. Zvlášť elegantně působí ve venkovských zeleninových či smíšených zahradách. Často se využívají také k ohraničení bylinkových záhonů či neformálních záhonů trvalek. 

  • po obvodu zamýšleného záhonu zapícháme přibližně 45 cm dlouhé dřevěné kolíky ve vzdálenostech 15 cm. Každý sloupek by měl vyčnívat 20-25 cm nad úroveň půdy. Výška těchto kolíků záleží na požadované výšce hotové obruby. Snazšímu zapichování pomůže zostření spodního konce. Kolíky bývají většinou o něco silnější než vyplétané pruty. 
  • zhotovit můžeme i zaoblený tvar obruby. Pro vyznačení jeho obrysu si můžeme pomoci zahradní hadicí či starším lanem nebo prádelní šňůrou. Když budeme s tvarem spokojeni, opět zatlučeme kolíky v pravidelných vzdálenostech. Kruh snadno získáme za pomoci kolíku umístěného uprostřed a provázku, který nám pomůže při jeho vyznačení. 
  • mezi připravenými sloupky proplétáme proutky podobně jako při pletení košíků. Tedy střídavě před a za jednotlivými sloupky. Řady se nejčastěji proplétají střídavě. Pokud připravujeme vyšší obrubu, můžeme vyplést několik řad nad sebou stejně (několika proutky najednou). Čím pečlivěji proutí vypleteme, tím bude výsledná obruba vypadat lépe.

proutěné obruby záhonům sluší

Proutěné ploty, zástěny i treláže

volně propletené ploty sluším venkovským zahradámSpecializovaní výrobci většinou nabízejí zhotovení zahradního prvku přímo na míru vašemu prostoru a potřebám. Panely vypletené z proutí mohou plnit nejen roli zástěny, pokud je umístíme např. u klasického zahradního plotu. Ale můžeme je využít také jako atraktivní vizuální předěl uvnitř zahrady. Často se používají jako zástěna u bazénů a koupacích jezírek, ochrání nás před nadměrným působením větru či slunečních paprsků. V neposlední řadě nám velmi dobře pomohou zakrýt méně půvabná zákoutí (např. kompost). Pokud chceme opravdu neprůhledný plot, je vhodné se zajímat o plot stloukaný.

Proutí je přírodní materiál, který má omezenou životnost. Pokud však výrobci ctí zkušenosti předků a pracují s dobře vyzrálými a vhodně připravenými pruty, vydrží venkovní výplety z proutí 15 - 20 let! Záleží nejen na správném období sklizně prutů (v době vegetačního klidu, tedy od opadu listů až po rašení), ale i na jejich další přípravě před samotným pletením (po vysušení následuje máčení a pak ještě i napařování) a následným rychlým umístěním do konečného prostoru. Proto jsou složitější prvky zhotovovány pouze na zakázku.