Svída bílá nebo krvavá?

svída bílá, pestrolistý kultivarZa královnu barevných proutků můžeme bez váhání vyhlásit svídu bílou (Cornus alba). Zní to sice trochu popleteně, ale právě tenhle keř se pyšní zářivě červenými letorosty.



Až budete vybírat svídu pro svou zahradu, nenechte se zmást názvy a vždy si zjistěte co nejvíce informací o tom kterém kultivaru. Zvlášť dobré je znát jeho podobu v různých částech roku.

Zatímco některé kultivary mají listy pouze zelené, existuje řada atraktivních pestrolistých kříženců. Ty se vyznačují v sezóně atraktivními bíle či žlutě panašovanými listy. Například Sibirica variegata (někdy též pod názvem Elegantissima) – má listy zelené s krémovými okraji; kultivar s názvem Gouchaultii se v létě halí do listů v kombinaci žluté a světlezelené barvy.

svídy se velmi dobře vyjímají v sousedství vodní hladinyPokud však toužíte hlavně po nádherných sytě oranžových či šarlatově červených prutech v zimním období, pak se zaměřte na osvědčené kultivary. Mezi velmi oblíbené odrůdy svídy bílé patří Sibirica (pruty červené až vínové barvy); Wintersun (pruty ohnivě červené, oranžové a žluté). Za zmínku stojí také atraktivní kultivar svídy krvavé (Cornus sanguinea) Midwinter fire. Jeho pruty přecházejí od ohnivě oranžové u země až po zářivě purpurově červenou barvu na koncích.

Nezapomínejte však, že ani výběrem toho "nejkrásnějšího" kultivaru nemáte vyhráno. Pokud svídu nevysadíte na optimální stanoviště s dostatečným množstvím slunečního svitu, o část barevné nádhery se ochudíte.

Růst barevných prutů svídy podpoří řez

Šidit byste neměli ani na průběžnou péči o svídy. Pokud každoročně neodstraníte část starých prutů, může se keř časem nejen nehezky rozrůst do výšky i do šířky, ale ztratí mnohé ze své krásy. Nejkrásnější vybarvení totiž poskytují mladé pruty.

Řez svídy bílé: pro sytě zbarvené větve se někdy doporučuje zpětný řez celého keře na výšku přibližně 10 - 20 cm nad zemí. Tento řez se provádí koncem zimy nebo velmi brzy na jaře (od února do března) především u mladých keřů. Později bohatě postačí i zkrácení výhonů přibližně o 1/3 a odstranění suchých a nemocných větví.