Zpracování a skladování plodin
-
Mražení ostružin
Příspěvek: Letos máme nebývale velkou úrodu ostružin. Bohužel se velmi rychle kazí a tak nevím, jak je co nejrychleji zpracovat. Je možné je mrazit? Děkuji, Jiřina. -
hořký vlašský ořech
Příspěvek: dobrý den, můžete mi prosím poradit. Mám na zahradě 3 ořešáky. Krásné velké papíráky, ale i když je rozlousknu úplně čerstvé tak ta tenká šlupka je už hodně tmavá. ořech - semeno je v naprostém pořádku. když ho ihned sloupnu ( tu tenkou šlupičku) je to velice lahodný ořech. Ale když ho nechám usušit se šlupkou je strašně hořký. Každý rok pořád stejné. Pravděpodobně je to takový druh, není nějaké řešení. Není v lidských silách takto slupovat 3 stromy :)). -
Skladování během rekonstrukce
Příspěvek: Ahoj,
odbočím trochu mimo, budeme rekonsturovat chatu a potřebuji uložit zahradní nábytek a zahr.vybavení - sekačku atd? Nemáte někdo tip na zabezpečený objekt? -
Skladování kořenové zeleniny
Příspěvek: Dobrý den! Proč mi ve sklepě nevydrží kořenová zelenina? Po sklizni jsem mrkev a petržel očistil a omyl vodou. Po osušení jsem ji uložil do sklepa do bedniček naplněných vátinou a zhruba po dvou měsících se začaly objevovat příznaky hniloby. Zbyla mi nahnědlá kašovitá hmota. Děkuji za odpověď. -
Jaká odrůda švestek je nejlepší na slivovici?
Příspěvek: Dobrý den, je nějaký rozdíl mezi druhy švestek, pokud jde o následné pálení slivovice? Chtěli bychom na podzim zasadit nové stromy a rozmýšlíme jaký druh. Díky. -
Moli, co se berou odnikud
Příspěvek: Dobrý večer,
s manželkou jsme pár týdnů zpět objevili doma v potravinách moly. Všechny potraviny jsme kompletně prošli, 70% vyhodili a zbytek hermeticky uzavřeli ve skleněných nádobách; červy postupně pozabíjeli a u potravin nainstalovali ty molovraždící pásky.
Jenže moli se ti pořád objevují; každý den chytíme minimálně jednoho a postupně přibývají i na pastech. Ale červi nikde, a to jsme se dívali snad všude. Potraviny komplet v pořádku. Kde se jich tolik může brát? To se množí pod podlahou? Každý den vyletí do podkrovního bytu v pátém patře uprostřed Prahy? Od sousedů přes tři místnosti? Nedává nám to smysl... Děkuji za tipy. -
Sklizeň šalvěje
Příspěvek: Až teď jsem zjistila, že čas sklizně šalvěje je už pryč. Má smysl ho sušit i později, srpen, září? Je účinný čerstvý i v tuto dobu? Děkuji. -
Semena špagetové dýně
Příspěvek: Zdravíčko, mám doma vyloupané semena ze špagetové dýně, dají se jíst stejně jako semena dýně hokkaido? A dají se jíst i jen vyloupnuté syrové? Díky za odpověď. -
Příprava cuketa
Příspěvek: Cuketu připravuji i se semeny/jádry. Bohužel nikde nemohu najít, zda jejich konzumace není zdraví škodlivá. Říkám si, že okurky na salát také jíme se semeny.
A co sušit semena cukety? Usušená, upražená,... Opět otázka, zda neškodí? -
Mahon
Příspěvek: Džem z plodů mahonu - recept -
Rebarbora v Červenci
Příspěvek: Dobrý den sklidila jsem ted na začátku července rebarboru a zavařila ji ale všude čtu že sklizet je nejlepší do konce června.Mohu se zeptat teda jaké hrozí nebezpečí když to cca o měsíc přetáhnu? A jestli hrozí nebezpečí otravy i po tepelné upravě? -
Ořechy po zimě
Příspěvek: Dobrý den,
rád bych se zeptala, zda ořechy, které jsme nasbírali venku na přelomu března a dubna mohou být nepoživatelné. Vzhledově i chuťově jsou v pořádku, ale přeci jen....
Děkuji. Eva -
Konzumace naklíčených brambor
Příspěvek: Je možné konzumovat brambory, které začaly klíčit? -
Jak sušit mimózu
Příspěvek: Je možné sušit mimózu? Pokud ano, poradíte mi, jak si nejlépe počínat? -
Záchrana jablek po krupobití
Příspěvek: Jablka na stromě jsou hodně poničená po silném srpnovém krupobití. Lze je ještě nějak zachránit? Zatím je nelze konzumovat, jsou to totiž podzimní a zimní odrůdy. -
Dobromysl se zlatými listy
Příspěvek: Na skalce léta pěstuji nízkou dobromysl s téměř zlatě zbarvenými lístky. Voní velmi pěkně, ale nejsem si jistá, zda ji mohu také používat v kuchyni, podobně jako klasickou dobromysl. -
Uchování sušeného měsíčku
Příspěvek: Chtěla bych vědět, jak nejlépe uchovávat usušený měsíček. Nemohu konzumovat alkohol. Lze ho uzavřít do skleněné lahve do temna? -
Využití nahnilých jablek
Příspěvek: Mohu použít pro výrobu moštu nahnilá jablka? Pochopitelně za předpokladu, že nahnilou část předem vykrojím? -
Jak sušit pomeranče
Příspěvek: Ráda bych na ozdobení vánočního stromku použila sušené plátky pomerančů. Sušičku nemám. Je možné je sušit v troubě? -
Mochyně na okrasu i k jídlu?
Příspěvek: Na zahradě se nám pěkně rozrostla mochyně, ta s těmi oranžovými lampiónky. Ale nejsme si jistí, zda jsou její plody jedlé. -
Sušení jiřinek
Příspěvek: Zaslechla jsem, že je možné sušit jiřinky. Nevím, jestli všechny, nebo jestli je některý druh pro sušení vhodnější. -
Jsou semena dýně hokaido jedlá?
Příspěvek: Dostala jsem dýni hokaido. Chci z ní připravit polévku. Nevím, jestli mám semena vyhodit a nebo je možné je konzumovat podobně, jako ta z větších dýní? Děkuji, Petra. -
Mohu jíst indiánské okurky?
Příspěvek: Máme na plotě bohatě rozrostlou liánu. Přesný název neznám, ale prý je to indiánská okurka. Plody jsou takové menší, zelené, oválné a hodně pichlavé. Nevím, jestli je mohu konzumovat. Někdo mi tvrdil, že ano.. -
Sušení měsíčku
Příspěvek: Je možné sušit květ měsíčku umělým teplem? A jaká teplota je vhodná? Děkuji, Magda. -
Sušení hortenzií
Příspěvek: Ráda bych si nasušila hortenzie, ale nevím, jak nejlépe postupovat. Děkuji, Soňa.
max./min. teplota
22/0°C
9. Září, Pondělí
-
10. Září, Úterý
max./min. teplota 22/12°C min. přízemní teplota 12.5°C množství srážek 0mm -
11. Září, Středa
max./min. teplota 18/11°C min. přízemní teplota 11.2°C množství srážek 0.7mm -
12. Září, Čtvrtek
max./min. teplota 11/8°C min. přízemní teplota 8°C množství srážek 6.1mm