Diskuze na téma: Konzumace naklíčených brambor
Brambory s klíčky o délce do 1 cm můžete po důkladném oloupání a vykrájení oček použít. Naopak silně naklíčené brambory s delšími výhony už do kuchyně nepatří.
Obsah solaninu se liší u jednotlivých odrůd i částí rostliny. Obvykle se pohybuje v rozmezí 0,002 až 0,01 %. Nezralé nebo staré vyklíčené brambory však mohou obsahovat až 0,06 %. Toxická dávka solaninu je pro člověka 0,3 g, tedy asi půl kg brambor s vysokým obsahem solaninu (0,6 %).
Ideální je, pokud se daří klíčení předcházet vhodným skladováním. Brambory uchováváme v temnu, suchu a chladu. Teplota skladování by neměla klesnout pod 2 °C, neboť pod touto teplotou brambory začínají sládnout.
max./min. teplota
34/0°C
1. Červenec, Úterý
-
2. Červenec, Středa
max./min. teplota 37/13°C min. přízemní teplota 13.8°C množství srážek 0mm -
3. Červenec, Čtvrtek
max./min. teplota 30/17°C min. přízemní teplota 16.5°C množství srážek 0mm -
4. Červenec, Pátek
max./min. teplota 30/15°C min. přízemní teplota 14.2°C množství srážek 0mm