Diskuze na téma: Konzumace naklíčených brambor
Brambory s klíčky o délce do 1 cm můžete po důkladném oloupání a vykrájení oček použít. Naopak silně naklíčené brambory s delšími výhony už do kuchyně nepatří.
Obsah solaninu se liší u jednotlivých odrůd i částí rostliny. Obvykle se pohybuje v rozmezí 0,002 až 0,01 %. Nezralé nebo staré vyklíčené brambory však mohou obsahovat až 0,06 %. Toxická dávka solaninu je pro člověka 0,3 g, tedy asi půl kg brambor s vysokým obsahem solaninu (0,6 %).
Ideální je, pokud se daří klíčení předcházet vhodným skladováním. Brambory uchováváme v temnu, suchu a chladu. Teplota skladování by neměla klesnout pod 2 °C, neboť pod touto teplotou brambory začínají sládnout.
max./min. teplota
24/0°C
18. Září, Čtvrtek
-
19. Září, Pátek
max./min. teplota 26/12°C min. přízemní teplota 12°C množství srážek 0mm -
20. Září, Sobota
max./min. teplota 28/10°C min. přízemní teplota 10.2°C množství srážek 0mm -
21. Září, Neděle
max./min. teplota 30/12°C min. přízemní teplota 12.5°C množství srážek 0mm