se zaléváním vyčkáme až bude chladnějiLetní slunovrat obvykle připadá na 20. nebo 21. června. Užijte si tedy nejdelší den v roce, kdy mezi východem a západem Slunce uplyne přes 16 hodin.



Pokud potřebujete na práci aspoň trochu vidět bez umělého osvětlení, využijte i soumrak. Sice už není vidět úplně na vše, ale při vhodném rozvržení práce ještě leccos zvládnete. Kvůli nižším teplotám bývají večerní nebo ranní hodiny zvlášť vhodné pro sběr plodů, které není možné dlouho uchovávat (např. jahody, maliny).

Také zálivka rostlinám lépe poslouží v době, kdy už nejsou tak rozpálené a voda se záhy po zalití z půdy neodpařuje. Nejvíce vláhy rostlinám dodáte, pokud zaléváte ráno nebo večer.

plzáci ožívají k večeru či za vlhkého počasíS nižší venkovní teplotou souvisí i aktivita některých škůdců. Pokud máte problém s plzáky, vyplatí na ně počkat. Nevýhodou je, že v nejteplejších dnech opouštějí své úkryty až kolem osmé či deváté hodiny večerní. Díky svému zbarvení velmi snadno splývají s barvou půdy. Pokud nechcete vstávat příliš brzy a nebo chodit po zahradě s baterkou, pak vyčkejte na chladnější, nejlépe trochu deštivý den.

Kdy bude "opravdová" tma?

Abyste měli představu, za jak dlouho po západu Slunce bude tma (a jak moc velká), připravili jsme pro vás stručnou informaci o soumracích. Je-li údaj uvedený v SEČ (Středoevropský čas, Central European Time - CET), pak v době, kdy u nás máme letní čas, musíte přičíst hodinu.

  • občanský soumrak – Slunce je maximálně 6 stupňů pod obzorem – je vidět na běžné práce bez nutnosti umělého osvětlení
  • nautický soumrak – Slunce je v rozmezí 6 – 12 stupňů pod obzorem. Venku rozeznáme obrysy předmětů a nejjasnější hvězdy
  • astronomický soumrak – Slunce je v rozmezí 12 – 18 stupňů pod obzorem.

zahradní osvětlení slouží spíše pro orientaciJako příklad nabízíme tři soumraky na přelomu jara a léta 2016 (uváděné časy jsou v SEČ):

datum  slunce zapadá  soumrak občanský nautický astronomický

29. 5.    20:00                           20:43      21:43     23:41

20. 6.    20:15                           21:00      22:06     nenastává

15. 7.    20:06                           20:48      21:47     23:27

Jak ovlivňuje délka dne některé rostliny se dočtete v článku Jak dlouhý je den?