Šalvěj oplývá množstvím pozitivních účinků na lidský organismus. Díky silicím s protizánětlivými účinky se hojně uplatňuje při nemocech dýchacího ústrojí, při bolestech v krku nebo při akutních potížích trávicího ústrojí. Dobře působí také při stavech nervového vyčerpání, stresu a s ním spojenou nespavostí, zklidňuje nervovou soustavu a pomáhá navodit vnitřní rovnováhu. A v neposlední řadě šalvěj zaujímá důležitou antiseptickou funkci, působí dezinfekčně proti různým druhům bakterií i virů.



Šalvěj si můžete sami vypěstovat na zahrádce nebo i doma v květináči, v letních měsících nasušit a při vhodném skladování pak budete mít bylinku v případě potřeby po celý rok k dispozici. Nejvyšší účinnost nesporně mají  listy a nať čerstvě nasbírané šalvěje, ovšem i sušená bylina bude obsahovat dostatek prospěšných látek. Listy se sbírají za sucha a nejlépe před květem, aby se co nejvíce zachovaly výrazné léčivé účinky šalvěje.

Jak připravit šalvějový nálev?

šálek čaje s lístky šalvěje

K přípravě šalvějového čaje, podobně jako v případě jakéhokoliv jiného bylinkového odvaru, používejte nejlépe konvici či jinou nádobu z varného skla. Jednu lžičku sušené šalvěje přelijeme cca 200 ml vroucí vody a ponecháme přibližně 10-15 minut vyluhovat. Poté přes sítko scedíme do hrnku, můžeme dochutit medem a odvar šalvěje je připraven k vnitřnímu použití. Popíjí se teplý až vlažný v malých množstvích v průběhu celého dne. Studený odvar čaje se užívá také večer před usnutím, pokud potřebujete zmírnit noční pocení.

Jako doporučené dávkování šalvěje se uvádí 1-2 šálky za den, rozhodně však nepřekračujte počet 3-4 šálky za den. Ve vyšších dávkách a koncentracích se šalvěj nepovažuje za bezpečnou bylinu, podobně jako při dlouhodobé konzumaci. Při užívání delším než dva týdny by mohly nastat zdravotní komplikace. Opatrnost je nutná i u těhotných žen a kojících matek, při potížích je potřeba se o vhodnosti použití šalvěje vždy předem poradit s lékařem.