levandule patří k nejoblíbenějším strážcům šatníkůK umístění do skříní, prádelníků i uzavřených šaten můžete použít nejen usušené svazky rostlin, ale mnohem praktičtější je dobře usušené rostliny, respektive jejich části, nasypat do sáčku z přírodního materiálu (například z bavlny, lnu nebo hedvábí). Ten pak snadno zavěsíte na ramínko.



levandule (Lavandula) – nejen, že pomůže ochránit naše šatníky před návštěvou šatních molů, ale navíc velmi příjemně provoní vaše prádlo. Použít můžete nejen sušené květy, ale také listy.

sušené pomerančerozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis) – jeho usušené listy poslouží odobně jako levandule.

citrusy – do šatníků můžete umístit také plátěné či organzové sáčky s usušenou pomerančovou nebo citrónovou kůrou, popřípadě celé sušené citrusové plody, do kterých zapíchnete hřebíček (koření).

cedrové dřevo – k provonění šatníku je možné použít také dřevo himálajského cedru (Cedrus deodara). Jeho kousky se prodávají pod vratič obecný je snadno dostupný ve volné příroděoznačením cedrové dřevo.

vratič obecný (Tanacetum vulgare) u nás roste běžně ve volné přírodě. Tato vytrvalá bylina je nápadná svými žlutými květy (kvete od června do září) a patří mezi přírodní insekticidy.

Usušené květy pomáhají ochránit šatníky před šatními moly. Jeho aroma však není lidem tak příjemné, jako vůně levandule nebo rozmarýnu. Zavěšený vratič se k odpouzování hmyzu používá také ve stájích a chlévech.

paličky z levandule a stužky

K provonění prádelníků můžete použít také mátu, svízel vonný (Asperula odorata), známý spíše pod názvem mařinka vonná; hřebíček, přesněji sušený kalich s poupětem hřebíčkovce kořenného (Syzygium aromaticum), skořici - sušenou kůru skořicovníku (Cinnamomum) cejlonského nebo čínského. Bylinky můžete používat samostatně nebo z nich vytvořit směs. K oblíbeným vůním v prádelnících našich předků patřily také kdoule (plody kdouloně - Cydonia).