sáčky se skladovanými semeny řádně popíšeme

Semena vhodná k uložení - skladování:

  • suchá
  • vyčištěná
  • řádně označená (druh, rok a místo sklizně)

Za jak dlouho semena ztratí klíčivost?

Dlouhověkost semen je druhově dědičná, ale ovlivňují ji také podmínky, během nichž se vyvíjela na mateřské rostlině. Vliv mají také podmínky skladování. 



  • semena okurek a tykví vydrží při kvalitním skladování až deset let. 
  • semena cibule, póru nebo pastináku klíčivost výrazně ztrácejí už po roce

Kde skladovat semena

plastové uzaviratelné sáčkyObalový materiál volíme podle množství semen a svých skladovacích možností. Připravili jsme pro vás inspiraci, v čem je možné semena skladovat. Často můžeme využít obalové materiály, jejich původní poslání už skončilo:

  • skleněná nádoba – použít můžeme zavařovací sklenice s gumovým těsněním nebo šroubovacím víčkem. Dobře poslouží i skleněná dóza (prachovnice) se zabroušenou zátkou, zvlášť v provedení z tmavého skla.
  • plechová krabice – podle velikosti ji můžeme použít buď pro skladování většího množství semen jednoho druhu nebo pro skladování semen různých rostlin vložených do papírových sáčků.
  • rychlouzavírací (ZIP) sáčky – se vyrábějí nejčastěji z polyetylenu. Jejich výhodou je široká nabídka velikostí, možnost opakovaného a vícevrstvé uzaviratelné sáčkysnadného uzavírání pomocí speciální drážky i nízká cena. Nákladnější jsou několikavrstvé sáčky určené na dlouhodobé skladování potravin. K uložení semen je můžeme využít po spotřebování původního obsahu, např. čaje.
  • papírové sáčky, pytlíky, krabičky – jsou ideální pro svou snadnou dostupnost a nízkou pořizovací cenu. Podmínkou však je, že takto uložená semena budeme skladovat v suchém prostoru. Obal můžete poskládat jako jednoduchou skládanku origami. Přehyby jsou patrné na obrázku. K výrobě stačí čtverec ze starých novin. Vyrobenou papírovou kapsu prošijeme sešívačkou a otvor přelepíme samolepkou s označením semen. Velmi výhodná varianta, pokud chceme nějaká semena věnovat např. do některé ze Semínkoven. Využít můžeme i papírové krabičky např. od porcovaného (pytlíkového) čaje.
  • plátěné sáčky – pořizovací náklady jsou vyšší, ale můžeme je používat opakovaně.
  • vzduchotěsné nádoby – využít můžeme i vzduchotěsné dózy, které se vyrábějí v mnoha rozměrech z plastu. Vhodné jsou zvlášť pro dlouhodobé uložení semen.
  • tuby od šumivých tablet – některé léky a vitamíny se prodávají v tubách z plastu. Proti vlhkosti jsou opatřeny pojistným uzávěrem, ve kterém je vysoušedlo (silikagel).

 jednoduchý sáček na semena snadno poskládáte z papíru

Co při skladování semen hlídat

  • obal poskládaný technikou origami ze čtverce papíruteplotu – pro skladování semen je vhodná co nejnižší. Pokud zabezpečíme semena proti vlhkosti, můžeme je uchovávat i v chladničce, tj. při teplotě 1 – 4 oC. Ideální je teplota kolem 2 oC, důležité je, aby příliš nekolísala. Semena můžeme uložit i do mrazničky při teplotě -18 °C , ale toto řešení je v běžné domácí praxi spíše ojedinělé. Hodí se pro uchování semen, která rychle ztrácejí klíčivost. Tedy např. pro semena cibule, póru, salátu, pažitky, begonií, macešek nebo petúnií.
  • vlhkost – semena ukládáme na suché místo vždy důkladně vysušená. Vysoká vlhkost pomáhá rozvoji mikroorganismů, které semena znehodnocují. Udržovat vlhkost na přijatelné hranici pomůže vysoušedlo, např. silikagel (silica gel). Je to granulovitá, pórovitá forma oxidu křemičitého, která snadno pohlcuje vodu. Stačí čas od času silikagel zkontrolovat, v případě potřeby vysušit. Ve větším množství jej můžeme zakoupit v laboratorních potřebách, ale postačí, když budeme sbírat nejrůznější malé sáčky, které bývají vložené v krabicích bot či u jiných výrobků.
  • světlo – i to může být příčinou znehodnocení semen. Proto se snažíme semena uložit na temné místo či je vložit do obalu, který světlo nepropouští.

Jak semena sklízet a nač dát pozor u fazolí

Některé rostliny se velmi snadno semení a tak se vyplatí jejich semena sklidit a připravit pro další výsevy. Kdy, jak a co sbírat se dočtete v článku Sklízíme semena pro další výsevy

K často skladovaným semenům z vlastních výsevů patří fazole. Při skladování jim hrozí napadení zrnokazem. Jak se proti tomuto škůdci bránit se dočtete v článku Jak ubránit fazole před zrnokazem