Co z dřevěných palet zhotovíte závisí částečně na vaší fantazii a dále pak na vašich dovednostech. Nejsnadnější je používat celé palety jako stavební prvky. Hodí se vám například při stavbě kompostéru, nízkého plotu, vertikální zahrady nebo třeba stojanu na kola.



Zručnější kutilové se mohou pustit do výroby dřevěného nábytku. Terasu či zahradní posezení můžete vybavit stolky, lavicemi nebo dokonce křesly či houpačkou. V tomto případě musíte palety důkladně obrousit, případně ošetřit vhodným nátěrem. Se sedacím nábytkem pak můžete sladit i okolní prvky, např. polici na hrnkové květiny. Pokud polici opatříte kolečky, snadno ji budete přemisťovat podle potřeby.

z palet může být nejen nábytek, ale i vertikální květinová stěna

Mezi nejčastěji používané patří europalety (označení EUR). Většinou bývají vyrobené ze smrkového dřeva. Výhodou europalet jsou jejich standardní rozměry -  1200 x 800 mm.

Existují však i palety jiných rozměrů, které jsou zhotovené z exotických dřevin. Na jejich vyhledávání se zaměřili autoři projektu Paletky.cz. Palety exotických dřevin jako jsou mahagon, meranti, ovangol, abachi, japonský cedr či malajský dub rozebírají a ze získaného materiálu vytvářejí originální nábytek na přání zákazníků. Oblíbené jsou také workshopy, kde si mohou zájemci pod dohledem odborníků nábytek zhotovit sami.

pojízdná police na květiny vznikla z dřevěných palet

Nezamořte si zahradu toxickými látkami

kompostér z dřevěných paletNež si palety pořídíte, měli byste vědět, že v minulosti se pro jejich ošetření používala toxická látka, konkrétně methylbromid. Znaky, které jsou na průmyslově vyráběných paletách vypáleny vám napoví, jak bylo dřevo ošetřeno a zda je vhodné pro váš záměr.

  • HT = dřevo ošetřené tepelnou úpravou. Paleta však není rezistentní vůči choroboplodným zárodkům, se kterými se může setkat při převážení například potravin a dalších lehce kontaminovatelných látek.
  • MB = paleta ošetřená methylbromidem. Ošetření (fumigace) se opakuje každé 2 roky, takto je paleta dostatečně chráněna vůči mikroorganizmům. Methylbromid je však od roku 2005 pro svou toxicitu zakázán užívat mimo paletový průmysl. V současné době je v České republice zakázán i pro ošetření palet. Palety ošetřené MB není vhodné ze zdravotních důvodů používat v interiéru ani na zahrádce, a to ani k vytvoření kompostéru či vyvýšeného nebo vertikálního záhonu na pěstování zeleniny či jahod.