kopr má velmi dekorativní květenstvíRozdělení rostlin na užitkové a okrasné je dílem člověka. Na chvíli na tohle dělení zapomeňte a vnímejte tvar a barevnost rostlin. Pro inspiraci vám představíme trio, které v letním období osvěží vaši okrasnou zahradu zajímavými barvami a tvary.



kopr vonný (Anethum graveolens) je rostlina z čeledi miříkovitých (Apiaceae), dorůstající výšky až 1 m. Kvete od června do září malými žlutými květy složenými do velkých okolíků. Na pěstování je velmi nenáročný. V zahradách budovaných v přírodním duchu jej můžeme nechat semenit v blízkosti trav, kopretin, okrasných česneků, pupalek či růží. Díky své výšce a jemným lístkům snadno upoutá pohled návštěvníků. Pokud jej necháte na záhoně dozrát, bude se snadno semenit i v dalších letech. Bonusem navíc je nezaměnitelné aroma této rostliny.

mangold s atraktivně vyravenými řapíkymangold (Beta vulgaris var. vulgaris) pochází patrně z jižní Evropy, ze Středozemí. Odtud pronikl někdy v 16. století i do ostatní Evropy. V zahradě můžete pěstovat mangold nejen samostatně, ale i na smíšených záhonech. Daří se mu vedle bylinek, například v sousedství máty, tymiánu, kopru nebo šalvěje.

Pokud se poohlédnete po některé z odrůd s barevnými řapíky (i ten je vhodný ke konzumaci), pak můžete mangold zasadit i do okrasné části zahrady. V prodeji je směs barev s řapíky žlutými, bílými a červenými, pod označením Bright Lights seženete "duhový" mangold s řapíky v odstínech od oranžové barvy přes bílou až po růžovou. Zvlášť pěkně se mangold vyjímá v sousedství lichořeřišnice, ozdobného zelí nebo bazalky s purpurovými listy. Pokud máte zájem pouze o rostlinu se žlutými řapíky, zkuste kultivar hybridní bright yellow, sytě červené stonky nabízí odrůda rhubarb chard.

artyčok zeleninový (Cynara scolymus) je teplomilná trvalka. Úbory květů této statné byliny jsou modrofialové a připomínají bodlák. Kvete od července do září. Artyčoky vypadají v zahradě velmi dekorativně také pro výrazně vykrajované listy stříbřitě zeleného zbarvení. Pěstuje se především pro sklizeň chutných květních lůžek, využít jej můžeme i k řezu do vázy. Poupata i květy můžeme sušit zavěšené nebo nastojato a využít pro suchá aranžmá.

artyčok zeleninový upoutá tvarem listů, poupat i květy