Řez květů pivoňky k sušení

K sušení se hodí především plnokvěté formy pivoňky lékařské (Paeonia officinalis) a pivoňky velkokvěté (Paeonia lactiflora). Podle kultivarů kvetou od května do června, nejčastěji bíle, růžově nebo tmavě purpurově.



Pivoňky pro sušení řežeme, když se květy začnou otevírat. Při sušení v plném květu hrozí nebezpečí jeho rozpadnutí. K sušení nejsou vhodné rostliny vlhké, sbírané po dešti. Ostříhané květy necháme chvíli venku, abychom s nimi domů nepřinesli malý "zvěřinec".

Po řezu by měly na rostlině zůstat 2 – 3 spodní listy. Jinak pivoňky časem slábnou a méně kvetou. K řezu se proto hodí spíše kultivary s vyššími stonky. Délka stonků řezaných květů by měla být asi 40 – 50 cm. Do sušených vazeb využijeme i listy pivoněk.

pivoňky využijeme v suchých vazbách

Ideální způsob sušení pivoněk?

sušené okvětní plátky pivoněkKvěty pivoněk jsou poměrně velké a tak je jejich sušení poměrně náročné. Máte-li však kvetoucích keřů na zahradě dost, pak se určitě trocha experimentování vyplatí. Metodu sušení volíme podle svých prostorových a časových možností, často také podle toho, kolik květů chceme usušit a jakou máme představu o výsledku. Proto představujeme nejčastěji používané metody sušení pivoněk. Věříme, že si mezi nimi najdete tu, která vám bude vyhovovat nejlépe.

Zatímco sušení vzduchem patří k nejsnadněji dostupným způsobům, použití chemických vysoušecích prostředků je nákladnější a náročnější. Ale zase tak můžeme získat skutečně atraktivní sušené květy.

sušení vzduchem - pivoňky svážeme do menších svazků a zavěsíme květy dolů. Pro sušení vzduchem je ideální suchá, tmavá a dobře větraná místnost. K aranžování se používají především tmavší odrůdy. Bílé květy někdy ztrácejí původní barvu – žloutnou či dokonce hnědnou.

pivoňky sušíme v nádobě s menším množstvím vodyPokud potřebujeme nasušit samotné okvětní lístky, můžeme využít sušičku ovoce. U některých modelů je možné upravit vnitřní síta tak, že můžeme sušit celé květy.

konzervace vodou - do vázy nalijeme menší množství vody (přibližně 10 cm) a vložíme do ní rostliny určené u sušení. Další vodu nedoléváme, naopak počkáme až se postupně vypaří. Pivoňky při tomto způsobu sušení usychají postupně.

chemická sušidla – mezi nejčastěji používané chemické vysoušecí prostředky patří silikagel (můžeme po vysušení používat opakovaně); borax, kamenec a sklářský písek (sušení s těmito prostředky trvá déle než u silikagelu). Zmíněná sušidla se používají samostatně i ve směsi a pomáhají odčerpat vodu z listů a květů.

Rostlinný materiál usušený za pomoci chemických sušidel si dobře uchovává tvar i barvu. Obvykle se suší pouze květy s krátkým stonkem. Do uzavíratelné misky nasypeme přibližně 2 - 5 cm vysokou vrstvu vysoušedla, na ni položíme květy a přikryjeme dalšími krystaly, které za pomoci štětečku dostaneme mezi okvětní plátky. Nádobu dobře uzavřeme. Přibližně za dva dny budou květy suché. Pokud květy nejsou zcela suché, jsou velmi křehké a my bychom je mohli předčasným vyndáním poškodit.

Kam s usušenými pivoňkami?

  • do vázy - nejkrásnější usušené květy pivoněk využijeme v rustikálních aranžmá 
  • do koupele – okvětní lístky pivoněk se přidávají do koupelí, často se používají k přizdobení koupelových solí 
  • do vonných směsí - jednotlivými okvětními plátky plníme vonné pytlíčky či je přidáváme do směsi potpourri 
  • ozdoba slavnostní tabule – sušené květy pivoněk skvěle poslouží jako dekorace svatebních stolů či slavnostních tabulí při jiných významných příležitostech