Zahradní domek na nářadí

I ten nejmenší domek na zahradní nářadí si vyžádá investici několika tisícikorun. Než se pro konkrétní typ rozhodnete, důkladně se porozhlédněte v nabídce prodejců. Na internetu je k dispozici množství údajů, včetně nákresů a fotografií. Pokud však máte možnost si prohlédnout již hotové domky ať už u výrobce nebo na některé z výstav se zahradní či stavební tematikou, neváhejte. Tam nejlépe uvidíte kvalitu materiálu a zpracování.

dřevěný zahradní domek s rovnou střechou



Jak vybírat zahradní domek

  • rozměry domku – všímejte si nejen půdorysných rozměrů, ale také výšky. Jaké jsou naše prostorové možnosti? K čemu všemu a komu bude domek sloužit? Jaké místo zabere vaše zahradní nářadí? Prostor by měl být uzpůsobený tak, abyste se k nářadí dostávali pohodlně a bezpečně. Typy pro přehledné uspořádání zahradního nářadí najdete v článku Neztrácejte čas hledáním nářadí. Větší domky poslouží i k uskladnění rozměrnějších sportovních potřeb či zahradního nábytku. Pokud chcete domek využívat nejen ke skladování, ale také jako zázemí na drobné opravy, všímejte si při výběru tzv. světlé výšky (rozdíl mezi nejvyšším místem podlahy a nejnižším místem stropu).
  • střecha – pultové (rovné) střechy se hodí spíše pro menší stavby. Sedlová střecha lépe snáší větší množství sněhu.
  • okna – levnější varianty se prodávají bez oken. Pokud však počítáte s vytvořením zázemí pro drobné opravy nářadí, pak vám vhodně umístěné okno pomůže zajistit přirozené osvětlení pracovního prostoru.
  • dveře – jednokřídlé nebo dvoukřídlé? Výhodou mohou být dveře zasunovací (v nabídce u některých domků z plastu). Při volbě dveří zvažte také možnosti zabezpečení.
  • podlaha – k některým menším domkům ji výrobce nedodává vůbec, ve většině případů je v nabídce volitelných doplňků.
  • materiál – kromě estetického hlediska zvažte také náročnost údržby (finanční i časovou). Dřevěné stavby (panelové nebo srubové konstrukce) vypadají v zahradách nejlépe, ale bývají dražší a ještě vyžadují každoroční impregnaci dřeva. Naopak kovové či plastové stavby mívají delší životnost a téměř nulové nároky na údržbu.
u zahadního domku můžete skladovat dříví

Čeho si všímat u cen zahradních domků

Výrobci se snaží zákazníky nalákat akčními nabídkami a často doslova žonglují s cenami. Nejnižší částka sice pěkně vypadá, ale při kalkulaci nezapomeňte zahrnout všechny náklady se stavbou spojené.

Nákup zahradního domku mohou výrazně prodražit náklady na dopravu, montáž (pokud ji nejste schopni provést svépomocí), impregnace dřeva. U nejlevnějších domků je velmi malý výběr doplňků či volby různých rozměrů.

střechu může výrazně zatížit mokrý sníh

  • přesah – zvlášť dřevěné stavby dobře ochrání před nadměrným působením povětrnostních vlivů dostatečný přesah střechy.
  • boční přístřešek – možností využití je více – od chráněného posezení přes uskladnění dřeva na topení.
  • střešní krytina – k levnějším povrchům patří asfaltová lepenka. U některých výrobců je možné zvolit asfaltový šindel (různé barvy). Do přírodně laděných zahrad skvěle zapadne zelená střecha osázená vhodnými rostlinami.
  • okapy – netvoří základní nabídku. V lokalitách s nedostatkem užitkové vody mohou být cenným způsobem, jak získat dešťovku. Je však potřeba počítat nejen s materiálem a montáží, ale také s nátěrem.
  • regály – můžete si na míru vyrobit sami a nebo využít nabídku výrobců
  • kotvení domků – vyžaduje betonovou desku