Uskladnění nářadí by mělo tak přehledné, aby každý, kdo na zahradě pracuje, rychle našel vše potřebné. Zároveň je třeba myslet i na bezpečnost. Šlápnutí na nevhodně uložené hrábě a následná rána násadou je nepříjemná záležitost. Ve srovnání s úrazy, které mohou způsobit špatně uložené kosy, srpy nebo sekery, je to spíše menší nepříjemnost. V neposlední řadě je třeba nářadí chránit před nepřízní počasí. Pokud je umístíme v sezóně ven, neměla by chybět stříška.



v sezóně může být nářadí i venku, ale pod přístřeškem

Nářadí s dlouhými násadami můžeme buď zavěsit, nebo naopak ukládat do ohraničeného prostoru. Je-li prostor příliš velký, nářadí přes sebe přepadává a hůř se vyndává. Proto je v případě většího množství nářadí vhodné prostor na odkládání rozdělit přepážkami. Tak můžeme nářadí určené k podobnému účelu snáze ukládat vedle sebe.

Závěsné držáky či stojany na nářadí si můžeme vyrobit vlastními silami, nebo můžeme použít některý z vyráběných modulů. V hobby marketech či zahradních centrech jsou v nabídce různé sestavy háčků či držáků.

velmi praktické jsou úložné systémy založené na lištách

Myslet bychom také měli na uskladnění drobného nářadí a zahradních nůžek. Někomu se osvědčila nádoba, v které může nejčastěji používané nářadí rovnou přenášet na místo, kde s ním bude pracovat. Ti, kteří mají rádi vše uspořádáno přehledně, zavěšují i toto nářadí na háčky.

k uskladnění nářadí lze využít jednotlivé háčky

Někdy mají závěsné systémy ve své nabídce přímo jednotliví výrobci zahradního nářadí, jindy se nám může více hodit univerzální modul. K nejznámějším svého druhu patří univerzální závěsný systém Toolflex. Podle vlastní potřeby si můžeme sestavit věšák na míru. Buď můžeme upevnit věšáky a háčky samostatně a nebo je zasunout do speciální hliníkové lišty. Výhodou tohoto systému je nejen úspora místa, ale také jednoduchost a časově nenáročná manipulace.