Nejvhodnější čas na sklizeň ořechů

zralé ořechyNa sklizeň ořechů není dobré příliš spěchat. Nešetrným klácením zbytečně poškodíme větve stromu. Ořešák královský je známý pod názvem ořešák vlašský (Juglans regia). Jeho plody se sklízejí, když jsou zralé. V té době zelené pouzdro (oplodí, rubina) tmavne a praská. Díky tomu ořechy samy začnou padat na zem. Ořechy dozrávají podle odrůd od září do října. Předčasné mrazy by neměly být důvodem k předčasné sklizni.



Máme-li ořešák poblíž bydliště, není třeba sklizeň urychlovat klácením. Spíš se hodí opakovaně sbírat po skončení větrného počasí. Aby nezačaly ořechy zahnívat, neměly by pod stromem ve slupce ležet déle než dva dny.

dobře vyzrálé ořechy se z rubiny snadno vylupujíSetřásání ořechů je vhodné až ve chvíli, když už nejméně čtvrtina plodů spadla sama. Jsou však situace, kdy nemáme na vybranou. Jako nouzovou variantu můžeme setřásání zvolit ve chvíli, kdy dlouhodobá předpověď počasí není příznivá (deštivé počasí) a ořešák máme od bydliště příliš daleko na pravidelný sběr.

Ořešáky patří mezi nejmohutnější ovocné stromy, které se u nás pěstují. Dorůstat mohou až výšky 45 metrů. Šlechtěné odrůdy se obvykle roubují, takové stromy bývají nižší. Ale i tak je ořechy téměř nemožné sklízet ze žebříku či rovnou ze stromu.

Sběr ořechů si můžeme usnadnit vyhrabáním plochy pod stromem, případně položením velké plachty, na kterou budou plody padat. Ušetříme si práci při sběru a pohodlnější je i jejich přenášení.

Po sběru odstraníme slupky, pokud na nich ještě zůstaly a sušíme je po dobu 3 – 5 týdnů v jedné vrstvě na suchém a světlém místě. Usušené plody skladujeme ve vzdušných pytlích na suchém, avšak chladném stanovišti.

Jak se co nejméně od ořechů při sklizni ušpinit?

ořechové slupky velmi silně barvíPokud sklízíme větší množství ořechů, pak si můžeme práci s odstraňováním rubiny usnadnit například tím, že ořechy rozložíme na tvrdou rovnou plochu, kde je opakovaně prohrábneme hráběmi. Část slupek se takto odloupne a nám zbude méně špinavé práce.

Slupky z vlašských ořechů obsahují velmi intenzivní barvivo. Někdo doporučuje pracovat v rukavicích. To nemusí být vždy úplně příjemné. Jiným se osvědčilo důkladné promazání rukou krémem, pak se barva méně chytá. Nicméně úplně "čistá" práce loupání ořechových slupek opravdu není. Jiní zkoušejí různé způsoby odstranění barviva kyselinami (šťáva z citrónu) či se vrhnou do dlouho odkládaných domácích prací s nejrůznějšími saponáty. Tohle řešení zas není příliš šetrné pro pokožku rukou.

Rizika sklizně nezralých ořechů

  • velmi obtížně se odstraňuje oplodí (rubina)
  • špatně dosušené ořechy snadno podléhají plísním
  • chuť předčasně sklizených ořechů je horší, než u plně dozrálých
  • ořechy, které nejsou dobře vyzrálé, nemají zcela uzavřenou skořápku. I proto jsou méně trvanlivé.