panašované kiwi - Actinidia kolomikta

Aktinídie, kiwi, čínský angrešt nebo čnělkovec?

Aktinidie jsou bujně rostoucí opadavé dřevnatějící ovíjivé liány s protáhle vejčitými až srdčitými listy. Kvetou bíle od května do června. Rostliny jsou dvojdomé - samičí rostliny vyžadují opylení samčí rostlinou.



Zatímco velkoplodé odrůdy aktinidie se u nás pěstují hlavně v teplejších oblastech, drobnoplodé odrůdy jsou plně mrazuvzdorné a pěstovat je můžeme i na ostatních místech republiky. Samozřejmostí by však měl být výběr místa, která bude dostatečně chráněné před silným větrem.

listy, květy a plody kiwi

Kde pěstovat kiwi

zlaté kiwiKiwi (aktinidii) můžete (podobně jako révu vinou) v zahradě pěstovat jako okrasnou rostlinu. Pnout se může po pergole, altánu nebo konstrukci u jižní, jihozápadní nebo jihovýchodní stěny domu. Velmi atraktivní, bíle panašované, listy má aktinidie kolomikta.

Nejrozšířenějším druhem čnělkovce ovocného (aktinidie) mezi našimi zahrádkáři je aktinidie význačná (Actinidia arguta), kterou řadíme mezi mini kiwi. Drobnější plody, které dorůstají velikosti angreštu, má také aktinidie kolomikta (Actinidia kolomikta).

Kiwi můžeme při dostatečné péči pěstovat dokonce i v květináči na balkonu nebo terase. Důležitá je dostatečně velká pěstební nádoba (objem nejméně 30 l), záhřevná a dobře propustná půda, hnojení a každodenní zálivka.

Dalším z pěstovaných druhů je aktinidie černoprašná (Actinidia melanandra). Na trhu se také objevuje druh Actinidia deliciosa Jenny. Jeho plody dosahují podobné velikosti jako plody aktinidie čínské.