stará konev, okrasný česnek, kontryhel a hvozdík bradatýPokud máme zahradu u domu, pak máme kvetoucí krásu stále na dohled. Když se však na zahrádku dostaneme pouze jednou za čas, pak si rádi kus kvetoucí krásy přivezeme domů.



Přinášíme inspiraci pro jednoduchá letní aranžmá, která zvládnete snadno i bez floristické průpravy. Sami pak můžete podle toho, co na zahradě pěstujete, vymýšlet další a další variace. A nezapomeňte, že se občas hodí i výprava do blízkého okolí. Možná budete překvapeni, kolik zajímavých přírodnin tam do svých kytic objevíte (zajímavě tvarované větve, kvetoucí trávy či plané rostliny).

Variace pro růžovou, modrou a bílou

Je libo jemné pastelové tóny a nádherně nadýchanou kytici? Pak se poohlédněte po růžových růžích, přidejte modré květy černuchy damašské (Nigella damascena) a to vše doplňte bílými květy fialy šedé (Matthiola incana). Barvy květů spolu báječně ladí a květy růží nádherně vynikají. Za výslednou kytici by se nemusela stydět leckterá zámecká paní.

S nádechem nostalgie

Originální vázy objevíte na půdě či jiných zapadlých koutech. Tedy nejsou to vázy v pravém slova smyslu, spíše nádoby na květiny. Staré konve na mléko a podobné předměty zvlášť sluší venkovským chalupám. Zatímco pro původní účel už dávno neslouží, květiny se v nich vyjímají náramně.

slunečnice a kapradinaZkuste chvíli nevnímat zahradu klasicky rozdělenou na užitkovou a okrasnou část. Pak máte šanci objevit spoustu atraktivních rostlin vhodných k aranžování. V tomto případě se zdařile sešlo obří odkvetlé květenství okrasného česneku, červeně a bíle zbarvené květy hvozdíku bradatého (Dianthus barbatus) se žlutozeleným květenstvím kontryhele. Použít můžete i vzdušné květenství kopru vonného (Anethum graveolens).

Jednoduchá elegance

Zatímco u drobnějších květů je atraktivní jejich množství, v případě slunečnice roční (Helianthus annuus) nadělá spoustu parády i jediný květ. A nebo – jak je vidět na snímku – můžete zkombinovat různě velké květy. K nim pak stačí přidat trochu šikmo větvičku kapradiny. Ta celé aranžmá odlehčí svými nepravidelnými tvary a přidá divokou nespoutanost.

Vhodné ošetření prodlouží řezaným rostlinám život. Proto na ně nezapomínejte, ať už máte drahou kytici z květinářství a nebo "obyčejnou" z vlastní zahrady. Více v článku Prodlužte život řezaným květům