Jahody jsou měkké plody, které obsahují až 90 % vody. Proto jsou velmi náchylné k otlačení, hnití či zapaření. Není možné je delší dobu uchovávat. Zacházet bychom s nimi měli velmi šetrně.



Jak dlouho vydrží jahody čerstvé?

Jahody, na kterých si opravdu pochutnáme, není možné dlouho skladovat. Maximální doporučená doba skladování je 48 hodin. Jedině tak si jahody zachovají své charakteristické aroma a výraznou chuť. Proto právě vůně jahod mnohé prozradí o kvalitě tohoto ovoce. Její intenzita po 10 hodinách od sklizně slábne. Pro čerstvé jahody je charakteristické nejen silnější aroma, ale také nepovadlé kališní lístky.

Kdy a jak sklízet jahody?

Jahody dozrávají postupně, a tak je také sklízíme (probírkou). Doba zralosti se liší podle odrůdy, nadmořské výšky, ale také podle umístění záhonu (slunce/ stín) a aktuálního vývoje počasí.

  • jahody dozrávají postupněnejkvalitnější chuť mají plně vyzrálé jahody. Sklízet bychom tedy neměli plody nedozrálé či naopak přezrálé. Před utržením zkontrolujeme, zda je jahoda zralá opravdu celá. Zatímco vrchní část plodu bývá lákavě červená, spodní část dozrává později.
  • jahody sklízíme velmi opatrně. Nejlépe tak, že uštípneme jahodu i s kališními lístky a malou stopkou. Někdo k tomu používá i nůžky. Čím méně otlaků jahoda bude mít, tím déle vydrží. Sklizené plody nedáváme do velké vrstvy a nepřesypáváme je z jedné nádoby do druhé. V jahodárnách jahody nejčastěji sklízejí do loubkových košíků, které pojmou 2 – 2,5 kg jahod, nebo do papírových či plastových krabiček (0,25, 0,5 a 1 kg).
  • nikdy nesklízíme za parného dne. Ideální je sklizeň zrána, když oschne rosa, nebo až k večeru. Pokud při sklizni narazíme na poškozené či napadené plody, musíme je odstranit a zlikvidovat. Nahnilé, plesnivé či jinak napadené plody nepatří do kompostu, ale do popelnice nebo kontejneru.

Uchování jahod po sklizni

Jahody opatrně vyndáme z původního obalu a rozložíme je v jedné vrstvě na podnos. Ve více vrstvách se tlakem poškodí. Jakmile začne některý plod hnít, snadno se kazí i ostatní. Na čerstvost jahod má vliv také teplota skladování. Při 1 °C vydrží jahody tři dny, při 5 °C dny dva a při 10 °C pouze jeden den. Krátkodobě jahody skladujeme v chladničce.

Příprava jahod ke konzumaci

jahody můžeme kombinovat s dalšími druhy ovoceNejzdravější a asi také nejchutnější jsou čerstvé jahody (samotné nebo rozmačkané s cukrem, mlékem či smetanou). Kromě velkého množství minerálů a vitamínů, hlavně A, B, C a E, přinášejí lidskému tělu také dobře stravitelnou vlákninu.

  • Před konzumací jahody, které jsme měli uskladněné v chladničce, necháme přibližně 15 minut v pokojové teplotě. Tak se lépe rozvine jejich chuť a vůně.
  • Jahody nemyjeme dopředu, ale až těsně před konzumací. Před mytím neotrháváme stopky, ani je nekrájíme – zbytečně by do sebe natáhly vodu. 
  • Nakrájené jahody pustí šťávu a cukr tento proces urychlí. Ovoce pak ztratí svou pevnost. Proto jahody sladíme těsně před podáváním.