bylinky v lemu zeleninových záhonů

Bylinky vybíráme podle prostoru a chutí

Nejdřív si sepíšeme, jakým bylinkám se u nás daří nejlépe. U vytrvalých druhů zkontrolujeme, jak přežily zimu. Pokud došlo k poškození, snažíme se zjistit příčinu. Někdy je už bylinka příliš stará a je vhodné pořídit novou rostlinu. Dalším problémem může být nevhodné přezimování choulostivějších druhů.



Pak přichází čas na malé kulinářské zamyšlení: sepíšeme si své nejoblíbenější pokrmy a potřebné ingredience. Podle svých pěstitelských možností pak připravíme seznam bylinek, které chceme pěstovat. Některé můžeme pěstovat i na velmi malém prostoru. V truhlíku za oknem můžeme pěstovat petrželovou nať, pažitku, kerblík a bazalku. Na balkon umístíme větší rostliny, například vavřín (bobkový list). Pokud máme dostatečný prostor a bylinky používáme ve větším množství, vyplatí se vybudování bylinkové skalky či spirály nebo specializovaných bylinkových záhonů.

  • čím více mají bylinky slunce, tím více voní
  • bylinky vyššího vzrůstu (anděliku, kopr a fenykl) umístíme do zadní části bylinkové zahrady
  • drobnější bylinky (česnek, majoránku, petržel a tymián) vysadíme do popředí
  • některé bylinky můžeme úspěšně pěstovat jako lem zeleninových či květinových záhonů
  • dostatečný prostor poskytneme rostlinám, které vytvářejí odnože: máta, dobromysl či meduňka.
  • z vlastních výsevů můžeme pěstovat petržel, kerblík, pažitku, šruchu zelnou, brutnák lékařský, saturejku zahradní a kopr
  • bylinky, u kterých pro naši potřebu stačí 2 – 3 sazeničky koupíme předpěstované v zahradnických centrech či na farmářských tržištích (majoránka, bazalka, máta peprná, pelyňky, libeček, levandule)
  • některé druhy se prodávají v množství kultivarů, které mají nejen různé vůně

bylinky sušení