nakličovací misky umožňují klíčení ve více vrstváchJiž naklíčená semena můžeme zakoupit v obchodech. Ale mnohem výhodnější je připravit si své vlastní klíčky. Použít k tomu můžeme již stávající kuchyňské vybavení. Do "pěstování" klíčků se může pustit každý, i ten, kdo dosud žádné zkušenosti s pěstováním rostlin nemá.



Klíčky vypěstujeme za 2 – 3 dny

Princip nakličování semen pro konzumaci je velmi jednoduchý: 

  • vybereme semena (např. luštěniny, obilí), která jsou pro nakličování vhodná. Ne tedy taková, která jsou určena k výsevu a často bývají různě mořená. Vhodná semena seženeme v prodejnách zdravé výživy označená jako bioklíčky. Hrách můžeme koupit i v běžné obchodní síti, ale musí být celý, nepůlený.
  • nejprve nějaký čas semena namáčíme ve vodě, aby nabobtnala. Teprve pak je necháme klíčit. V závislosti na druhu semen trvá máčení od několika hodin až po několik dní. K vyklíčení semena potřebují většinou 2 – 3 dny. 
  • v průběhu celého procesu semena pravidelně proplachujeme (nejméně 2 – 3x denně). Jedině tak zabráníme zahnívání a růstu plísní.

V čem klíčit?

Pro jednoduché klíčení si vystačíme s větším cedníkem a miskou, případně můžeme využít nebarevnou PET láhev, které uřízneme hrdlo a ve spodní části ji opatříme otvory. Ti, kteří chtějí klíčit častěji a větší množství různých semen, se mohou poohlédnout po speciálních nádobách: klíčidlech, nakličovadlech či klíčidelnicích. Anglicky bývají tyto misky označovány jako Healthy Sprouter či Seed Sprouter.

  • Nakličovací misky se vyrábějí plastové nebo keramické. Princip je jednoduchý. Spodní část představuje miska, do které odkapává voda z vrchních částí. Pak následují nejčastěji jedna či dvě nádoby s otvory, na které umístíme nabobtnalá semena. Součástí klíčidla je také vrchní víko – jakási poklice, která zabrání přístupu světla ke klíčkům.
  • Kdo chce klíčit na světle, zvolí spíše plastové klíčidlo. Nejčastěji mívá kulatý, ale někdy i obdélníkový tvar.
  • Ti, kteří dávají přednost nejen funkci, ale také zajímavému dekoru, se poohlédnou po ručně točených kameninových klíčidlech. Co do tvaru i glazury jsou to většinou zcela originální kusy. V kuchyni je využijete nejen na klíčení, ale třeba jako napařovací vložku či misku na ovoce.

klíčící čočka


klíčící hrášekAčkoli to vypadá, že klíčení je módním trendem současnosti, opak je pravdou. Na napučeném hrachu si pochutnávali už naši předci: Pučálka – dobrota z napučeného hrachu

řeřicha zahradní vyklíčená na buničiněTrochu odlišný postup se uplatňuje při klíčení řeřichy zahradní. Místo klíčidla nám stačí podložka z buničiny: Řeřicha zahradní – vitamíny kdykoli a kdekoli