O jídle z naklíčeného (napučeného) a opraženého hrachu se v naší literatuře objevuje první zmínka už v postile Jana Rokycany z 15. století. Kdysi se pučálka prodávala na ulicích podobně jako dnes kaštany. Ženám, které ji pražily a prodávaly, se říkalo pučálnice.



  • pro klíčení používáme nepůlený a neloupaný hrách (nejlépe zelený), který seženeme v prodejnách zdravé výživy i v běžné obchodní síti  
  • hrách v průběhu klíčení opakovaně proplachujeme studenou vodou a pak necháme okapat. Celý proces opakujeme 3-4x za den. Tím předejdeme zahnívání, které doprovází nepříjemný zápach.

Vánoční svátky o století zpátky, Kamila SkopováPokud byste měli chuť okusit pučálku dochucenou podobně jako naši předci, pak nabízíme dobové ingredience jak je ve své knize zachytila výtvarnice, folkloristka a vynikající kuchařka v jedné osobě, Kamila Skopová:

Pučálka

"Pokrm z napučelého hrachu – ve středověku nejen jako postní pokrm, ale i vítaný pamlsek při přástkách, draní peří a besedách. Protože hrách byl závaznou součástí štědrovečerního jídelníčku s magickým počtem devatera jídel, byl na stole buď ve formě polévky, kaše, nebo právě té oblíbené pučálky.

Přebraný neloupaný hrách namoč přes noc do studené vody. Nabobtnalý hrách sceď a prostři ho na plochou mísu, přikrej a nech v teple naklíčit. Až budou klíčky alespoň 6 mm dlouhé, opraž hrách na sucho (to je ten postní), nebo ho osmaž na oleji, sádle nebo másle, osol, opepři. Středověk se svou oblibou pro nás zcela nezvyklých chuťových kombinací pučálku sladil medem a pepřil. Ze syrové pučálky hrachové nebo čočkové lze upravit chutný a velice zdravý salát přidáním drobně krájené cibulky, oleje a octové zálivky (ocet, cukr, sůl a voda)."

Citováno z knihy Vánoční svátky o století zpátky aneb Tradice Vánoc v české kuchyni, Kamila Skopová, vydalo nakladatelství Akropolis.  Knihu ocení nejen ti, kteří mají rádi lety osvědčené recepty, ale také ti, kteří si zatouží vyzdobit svůj byt či chalupu v duchu staročeských tradic.