snítka cesmíny jako dekorace na vánočním stoleJedovatá cesmína

Pro používání rostlinných dekorací na jídelním stole by mělo platit, že vše, čím jídlo zdobíme, by mělo být jedlé. Používat bychom tedy měli rostliny, u kterých máme jistotu, že nejsou jedovaté a že nebyly chemicky ošetřené. Cesmína (Ilex) představuje jakousi tolerovanou výjimku. Je, především v Anglii, tak úzce spjatá s vánočními svátky, že se s ní nejen zdobí talíře na slavnostní tabuli, ale velmi často se s ní dekorují tradiční vánoční pokrmy.



Pokud se pro takovou dekoraci rozhodnete, pro jistotu upozorněte hosty na možné nebezpečí. Listy i plody všech druhů cesmíny jsou jedovaté. Zvlášť požití většího množství červených bobulí může způsobit zdravotní problémy. Zvýšenou opatrnost věnujte přítomným dětem. Červené bobulky by je mohly lákat k ochutnání.

Vánoční pudink, prostě pud

Tradičním anglickým dezertem je vánoční pudink, hovorově zvaný pud. Nejčastěji se vyrábí z z oříšků, hrozinek, rumu, vajec, strouhanky, cukru, citronů a švestek. Jeho tmavě hnědá barva přímo volá po rozjasnění. Někdo jej zdobí bílou polevou, ale sváteční šmrnc mu dodá až snítka cesmíny s červenými plody. Volit můžete podle možností a další výzdoby stolu buď cesmínu s tmavě zelenými listy a nebo některou z odrůd bíle nebo žlutě panašovaných.

yule log - vánoční polenoYule log - vánoční poleno zdobené cesmínou

K dalším oblíbeným vánočním dezertům patří yule log. Sladká roláda přizdobená krémem do tvaru velkého polena je oblíbená nejen v Anglii, ale také ve Francii (Cacho fio). U nás se nejčastěji objevuje v kuchařkách jako vánoční kmen.

K přizdobení polena můžete použít snítku cesmíny s plody, iluzi sněhu vyvoláte lehkým popraškem moučkového cukru. Velmi pěkně vypadají cesmínové lístky zhotovené z čokolády a doplněné červenými kuličkami.

Dezert yule log připomíná dávný obřad, který souvisel se zimním slunovratem. Lidé tehdy věřili, že když přiloží do krbu velké poleno z ovocného stromu, které bude hořet tři dny a tři noci, získají zázračný popel. Nejčastěji se takto pálila polena z hrušní, třešní nebo oliv. Část popela se pak schovala do stodoly. Lidé věřili, že pomůže ochránit hospodářská zvířata před nemocemi.

yule log - vánoční poleno s cesmínou z čokolády