monarcha stěhovavý při občerstvení na květu krásenkyVe skutečnosti je tento rod původní v křovinách a na lukách na jihu USA a ve Střední Americe. Roste tam až do nadmořské výšky 3 000 m n.m. V Evropě se krásenky objevily až v 18. století. U nás krásenky uplatníme především na letničkových záhonech (ať už smíšených nebo jednodruhových) a nebo jako výplně na bylinných záhonech.

Druhy krásenek

K nejčastěji pěstovaným krásenkám u nás patří krásenka zpeřená (Cosmos bipinnatus). Ve své domovině známá také jako Mexican aster (mexická astra). V zahrádce ji určitě nepřehlédnete – tato letnička s pastelově růžovými, karmínovými či bílými květy často dorůstá i výšky 1,8 metru.

Pokud si přejeme spíše nižší vzrůst, pak můžeme zaštípnutím hlavní osy podpořit rozvětvení rostliny. Ozdobou může být nejen na záhonech díky dlouhé době kvetení (od července až do mrazů), ale i v interiérech (je velmi vhodná i k řezu).

Dále se u nás pěstuje krásenka sírožlutá (Cosmos sulphureus). Je to letnička s květy žlutých, oranžových či plamenně červených barev.

pole kvetoucích krásenek pod japonskou horou Fudži

Krásenka čokoládová (Cosmos atrosanguineus) je zajímavá tím, že její květy voní po čokoládě s vanilkou. Patří mezi rostliny s velmi tmavými květy. Její květní úbory jsou tmavokaštanově hnědé. Na rozdíl od předchozích krásenek je trvalka. Přezimuje jen do - 12°C. Proto je pro její bezpečné přezimování vhodné v našich podmínkách na zimu schovat podobně jako jiřiny.