Nechte vyniknout barvy a tvary

podzimní list v roli podšálkuPodzim nabízí nepřeberné množství tvarů, velikostí a barev listů. I pod jediným stromem brzy objevíte listy v mnoha odstínech a barvách. Stačí chvíle pozorného pátrání a nasbíráte zvlášť pěkně vybarvené listy. Do pátrání po nejkrásnějších listech můžete zapojit i děti.



Z mnoha keřů a stromů je možné listy lehce utrhnout. Ať už budeme používat listy utržené nebo spadlé na zem, je vhodné je před položením na jídelní stůl důkladně prohlédnout a opláchnout. Nejen, že odstraníme případné drobné nečistoty, ale také se pojistíme před zbytečným faux pa. Moment, kdy se nezvyklé prostředí rozhodne prozkoumat hmyz, by nemusel být všem hostům příjemný.  

Pochopitelně, že můžeme na výzdobu použít i umělé listy. Prodávají se například dubové listy i se žaludy. Z dálky působí velmi dobře, ale zblízka je přece jen patrné, že jde o imitaci. Kouzlo proměn podzimu v tomto případě lépe zvýrazníme použitím skutečného listí.

K vytvoření slavnostní atmosféry nemusíme mít žádné drahé nádobí či textil. Naopak, čím jednodušší tvary a barvy zvolíme, tím lépe vyniknou listy. Ani látkové ubrousky není třeba pracně aranžovat. Do ruličky je můžeme pouze lehce stáhnout režným provázkem či přírodním lýkem a k němu listy či plody přichytit.

Větší podzimně zbarvené listy můžeme použít i jako originální náhradu podšálku. Zvlášť pěkně se budou vyjímat javorové listy na starších dřevěných stolech.

listy a žaludy přizdobí podzimní tabuli

jedovatý tis na talíř nepatříJedy na talíř nepatří

Zvlášť pokud se kolem stolu pohybují děti, volíme pro výzdobu talířů přírodniny, které nejsou jedovaté. Velmi atraktivně například vypadají větvičky tisu s červenými bobulkami - míšky, nebo odkvetlý břečťan. Obě zmíněné rostliny jsou však jedovaté. Pokud bychom chtěli k výzdobě využít mochyni, pak je lépe volit plody jednoleté jedlé mochyně peruánské (Physalis peruviana) a nikoli v našich zahradách běžně pěstované mochyně židovské (Physalis alkekengi) s červenými lampionky.

K plodům, které je možné pro výzdobu podzimní tabule bez problémů použít, patří například šípky.