macešky přežijí i mrazivé počasíMožná budete překvapeni, kolik možností k osazování truhlíků v tuto dobu máte. Při vhodném výběru rostlin vaše podzimní kompozice zvládne překonat i první mrazivé dny, v některých případech si atraktivní vzhled udrží po celou zimu.



Zatímco v létě truhlíkům kralují hlavně bohatě kvetoucí rostliny, často jediného druhu, na podzim se vyplatí rostliny kombinovat. Atraktivně zbarvené či výrazně členité listy se mohou stát velmi poutavým prvkem vašeho truhlíku. K takovým patří dlužichy, které se nabízejí v opravdu pestré paletě barev nebo okrasná kapusta, která získává tím zajímavější zbarvení, čím chladnější jsou dny. Kromě kvetoucích otužilců, které nezaskočí ani mráz (některé druhy macešek), se báječně v podzimních truhlících vyjímají rostliny s výrazně barevnými plody (libavky, ozdobné papričky).

podzimní nabídka rostlin je v zahradních centrech bohatá

Pokud máte vlastní zahrádku, vyplatí se důkladně prohlédnout i její zákoutí. Možná sami objevíte rostliny, které mohou na čas změnit bydliště a nadělat v podzimně laděném truhlíku spoustu parády. K takovým jistě patří čistec vlnatý (Stachys byzantina). Jeho hebké stříbrošedé listy mohou být velmi vhodným doplňkem barevných sousedů. Stále větší oblibě se těší vysazování rostliny známé jako drátovec - krásnohlávek Brownův (Calocephalus brownii). Elegantní stříbrošedé listy má také starček přímořský (Senecio maritima).

starček  čistec vlnatý  kostřava  krásnohlávek známý jako drátovec 

Velmi oblíbené jsou v podzimním období v truhlících bohatě kvetoucí vřesy a vřesovce. Spoustu parády nadělají také venkovní bramboříky. Díky široké paletě barev květů se těší oblibě také nízké kultivary listopadek a hvězdnic.

Truhlík můžete při osazování doplnit také atraktivními travinami (kostřavy, ostřice), drobnými jehličnany či poněkud exoticky vyhlížejícími keříčky hebe (ty však v našich podmínkách nebývají mrazuvzdorné). Naopak břečťan popínavý (Hedera helix) nebo nízký zimostráz vždyzelený (Buxus sempervirens) zůstanou zelené po celou zimu. U břečťanu můžete volit různé kultivary podle tvaru, velikosti a zbarvení listů. Velmi pěkně vypadá, když jeho šlahouny visí z truhlíku dolů. 

vřes  břečťan popínavý  okrasná kapusta  dlužichy mají různě vybarvené listy

Vláha ano, ale opatrně - zatímco v létě jsou samozavlažovací truhlíky pro exponovaná místa téměř nepostradatelné, na podzim už rostliny tak vydatnou zálivku nepotřebují. Pokud osazujeme nádoby bez odtokového otvoru, nesmíme zapomenout na důkladnou drenáž (keramzit). Samozavlažovací truhlíky průběžně kontrolujeme, aby rostliny nestály ve vodě a v mrazivých dnech nedošlo k poškození truhlíků.

Květiny sázejte blízko k sobě – v podzimním období nemůžeme počítat s tím velkými přírůstky rostlin. Proto je vhodné při výsadbě nenechávat mezi jednotlivými rostlinami mezery. Většinu rostlin uspokojí substrát pro balkónové nebo okrasné dřeviny. Pokud zvolíte vřesovec, vysazujte do kyselého substrátu pro rododendrony.

Ne všechny zmíněné rostliny přežijí mráz. Nicméně například starček či krásnohlávek budou vypadat zajímavě i tehdy, pokud už se jejich růst zastaví. Naopak hvězdnice či chryzantémy je vhodné po odkvětu z truhlíku vyjmout.