drátovec působí velmi dekorativně i jako pokojová rostlinaJe drátovec trvalka, letnička nebo pokojovka?

U nás nejčastěji prodávaný drátovec - Leucophyta brownii - je pouze jedním z 18 druhů rostlin rodu Leucophyta. Některé se i ve své domovině – Austrálii - pěstují jako letničky, jiné mají spíše podobu stálezelených trvalek a keříků.



Leucophyta brownii se obvykle v našich podmínkách pěstuje jako letnička či balkonovka s tím, že bezpečná výsadba je možná až když už nehrozí přízemní mrazíky (obvykle po 20. květnu). Pokud chcete drátovec uchovat i pro další rok, pak ho na zimu umístěte do světlé místnosti s teplotami 10 - 15°C a zálivku omezte na minimum.

Klíčem k úspěšnému pěstování rostlin bývá znalost jejich původního prostředí. V případě drátovce to jsou skalní útesy a písečné duny u australského pobřeží. Konkrétně oblast Západní Austrálie až po Nový Jižní Wales a Tasmánii.

Občasné zkropení slanou vodou drátovci nevadí. To mu však v našich podmínkách opravdu nehrozí. Pro pěstování drátovce je nejvhodnější propustná písčitá půda, slunečné stanoviště a mírná zálivka. Dobře snáší i větrná stanoviště. V průběhu vegetace je vhodné keřík přihnojit (1x za 14 dní hnojivem pro balkonové rostliny). Zaštipováním růstových vrcholů dosáhnete bohatšího větvení keříku.

Drátovec jako ozdoba podzimních truhlíků

krásnohlávek vynikne v nádobách i venkuV Austrálii krásnohlávek dorůstá až metrové výšky i šířky. V našich podmínkách se mu tolik nedaří, obvykle dorůstá kolem 30 cm. V létě nakvétá drobnými kulovitými vlnatými hlavičkami bledožlutých kvítků. Drátovec se s oblibou používá k podzimní výzdobě truhlíků, závěsných košů, záhonů i do skalek a lemů záhonů.

Zvlášť zajímavě vypadá v kombinaci s okrasným zelím či kapustou; libavkou (keřík ozdobený na podzim kulatými červenými plody); vřesy a vřesovci; břečťanem či dlužichami. Velmi mu to sluší i v sousedství kvetoucích rostlin (macešky, chryzantémy). Pokud ponecháte drátovec venku i v chladnějším období, s největší pravděpodobností bude ještě dlouho vypadat dekorativně. Ale počítejte s tím, že v našich zimních podmínkách vymrzne.

Zmatek ve jménech drátovce?

Krásnohlávku lidé nejčastěji říkají drátovec (se stejnojmennou larvou brouka z čeledi kovaříkovitých, která škodí hlavně v zeleninové části zahrady, nemá tahle rostlina nic společného).

Mnohem výstižnější je slovenské označení strieborný drôtik. Rostlina skutečně připomíná jakousi odlehčenou drátěnou konstrukci. Listy má tak drobné (délka kolem 5 mm), že se na první pohled zdá, jako kdyby žádné neměl. Ke zmatkům ve jménech přispělo i dvojí vědecké označení. Krásnohlávek se nabízí jak pod názvem Calocephalus brownii, tak pod novějším označením Leucophyta brownii.