výsadba jahodníku by se neměla příliš odkládatJak často jahody vysazovat?

U vyšlechtěných jahodníků se po několika letech výrazně snižuje plodnost. Po dvou třech letech bychom měli jahodovnu zrušit a založit novou. Na stejné místo by se jahody neměly vracet dříve než za 5 let. Jedině tak se vyvarujeme šíření chorob.



Kdy: ideální čas pro výsadbu jahodníků

Vhodným obdobím pro výsadbu jahodníku je červenec a počátek srpna. Sazenice ještě před zimou velmi dobře zakoření a vy tak získáte šanci na bohatou úrodu v dalším roce. Dobře vyvinuté sazenice nebo sadbu z kontejneru můžete vysazovat také na jaře (duben, květen) nebo na přelomu léta a podzimu (srpen, září). Výhodou jarní výsadby je, že na podzim téhož roku vytvoří rostliny další sazenice, které je možno rozsadit, a také fakt, že využívají zimní vláhy a snáze se ujmou.

Kde získat sadbu?

sazenice jahodníkuSadbu si můžete vypěstovat i vlastními silami. Návod jak nejlépe postupovat najdete v článku Příprava vlastní sadby jahodníku. Jestliže jste přípravu vlastních sazenic promeškali, a nebo nemáte kde sazenice získat, můžete si sadbu jahodníku koupit. Ideální možností je nákup přímo u množitelů sadby, nejčastěji v některé z jahodáren. Vhodné je kupovat pouze certifikovanou sadbu. Ta před expedicí prochází kontrolou ÚKZZ (Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský), SRS (Státní rostlinolékařské správy) a akreditované laboratoře. Certifikovaná sadba bývá označená páskem, kde jsou všechny informace řádně uvedeny. Tak máte největší záruku, že získáte zdravé a silné sazenice, které jsou zárukou bohaté plodnosti.

Informace o zahájení prodeje sadby zveřejňují množitelé podle aktuálního stavu sadby přímo na svých webových stránkách. Někde prodej zahajují již koncem srpna, jinde až počátkem září. Množitelé sadby své výpěstky často prodávají také na zahrádkářských výstavách. Využít můžete i služby některých zavedených internetových obchodů, které jahodníky mají jako součást svého širokého sortimentu.

Jaký jahodník koupit?

Občas je v každém z nás kousek skrblíka a snažíme se za každou cenu ušetřit co nejvíce. Ale s odstupem času zjistíme, že nejlevnější není vždy nejlepší. Pokud se rozhodnete kupovat prostokořenné sazenice, měli byste je být schopni v co nejkratším čase vysadit. Stačí několik dní nevlídného počasí či jiné komplikace a původně velmi kvalitní sadba se bude obtížně ujímat. Pokud víte, že od nákupu do výsadby vás bude dělit několik dní, pak je vhodnější zvolit sazenice zakořeněné v sadbovači nebo menším květináči.

  • prostokořenné sazenice – bývají nejlevnější a nejčastěji se prodávají. Někteří prodejci sazenice zasílají i poštou na dobírku či jako balík do ruky. Než se rozhodnete pro způsob nákupu zvažte, zda poplatek za poštovné, expedici, balení a pojistné nepřesáhne náklady spojené například s cestou k nejbližšímu prodejci. U těchto sazenic je třeba počítat i s největšími nároky na péči po výsadbě.
  • zakořeněné sazenice - v sadbovačích nebo květináčích
  • frigo sadba - vysazuje se od počátku dubna do poloviny června. Tyto sazenice se z půdy získávají až v zimním období a do výsadby se uchovávají v chladu (mrazu). Jakmile jednou rozmrznou, je třeba je vysadit. Opětovné chlazení (mrazení) není možné. První plody můžete očekávat podle odrůdy a průběhu počasí již 5-6 týdnů po výsadbě.

Sazenice jahod se obvykle svazkují po 10, 20 nebo 25 kusech. Ceny prostokořenných sazenic se pohybují kolem 6 – 7 Kč za kus, podobně stojí i frigo sadba. V sadbovačích po 10 kusech přijde obvykle sazenice na 10 Kč, v květináči o průměru 11 cm na 15 - 16 Kč. Dražší bývají stáleplodící druhy (39 Kč a více).