jahodník velkoplodý bohatě odnožujeJahodník velkoplodý (Fragaria × ananassa) je rostlina, u které se průběhu několika let výrazně snižují výnosy. Navíc při dlouhodobém pěstování na stejném místě hrozí šíření chorob. Je tedy velmi vhodné nejdéle po čtyřech letech starou jahodovnu zlikvidovat a na jiném místě připravit novou. Na stejný záhon by se jahodník měl vrátit nejdříve po 4 - 6 letech.



Vybíráme ideální matečnici pro nový jahodník

Jahodník velkoplodý patří k rostlinám, které bohatě odnožují. Výhodou tohoto způsobu množení (vegetativní) je skutečnost, že vlastnosti mateřské rostliny přecházejí i na odnože. Proto platí, že pokud chceme získat co nejkvalitnější nové rostliny, sledujeme porost s jahodami už v době květu a ještě bedlivěji během sklizně. Pak označíme, třeba klacíkem, nejplodnější rostliny, tzv. matečnice. Právě od nich budeme mít šanci získat nejlepší sazenice. Samozřejmostí by mělo být, že porost není napaden chorobami.

kořenění sazenic trvá 4 - 6 týdnůSklizeň jahod skončila, starost o sadbu začíná

Po sklizni jahod ze záhonů odstraníme materiál, kterým jsme v době zrání podkládali plody. Tedy slámu či jiný mulč (hobliny, jemná štěpka, mulčovací kůra, jehličí a dřevovlna - dřevitá vlna. Jahodníkům prospěje odstranění plevelů a jemné okopání (pozor na mělce uložené kořeny).

Pokud chceme odstranit část listů, musíme to provést velmi šetrně a včas. Zákrok bychom neměli dělat po 20. červenci (pozdější odstranění listů působí nepříznivě na výnosy v dalším roce). Zvlášť dbáme na to, aby nedošlo k poškození srdíček rostlin. Zvýšenou péči věnujeme vybraným rostlinám tvořícím šlahouny – matečnicím. U některých odrůd narůstají šlahouny s dceřinnými sazenicemi už koncem sklizňového období, nejvíce jich je však po sklizni. Množství šlahounů se u jednotlivých odrůd liší.

  • Dceřiné sazenice zakořeňují v místě uzliny po dotyku s půdou. Nejkvalitnější sazenice jsou uprostřed šlahounu.
  • Půdu kolem matečnice udržujeme dostatečně vlhkou. Na suchém povrchu není zakořeňování úspěšné.
  • Z každé mateřské rostliny vybereme čtyři největší odnože.
  • Šlahouny, na nichž vyrůstají, pravidelně rozložíme kolem rostliny a háčkem ve tvaru písmene U je přichytíme k půdě.

Nové sazenice můžeme získat i tehdy, pokud pěstujeme jahodník na netkané agrotextilii. Jen musíme rostlinám připravit podmínky pro zakořenění. Vhodné jsou pro tento účel plastové květináče či kelímky (průměr 8 cm). Kelímkům uděláme ve dnu několik odtokových otvorů a naplníme je zeminou smíchanou s kompostem. Důležité je důkladné přichycení šlahounů v kelímcích a pravidelné zalévání, popřípadě stínění v horkých dnech. Kelímky můžeme použít i při množení jahodníku v klasickém záhonu. Tam je však zapustíme do půdy a tím si ušetříme zvýšené nároky na zalévání. 

Kořenění trvá přibližně 4 - 6 týdnů. Pak můžeme šlahoun mezi mateřskou rostlinou přeříznout. Odnož v květináčku stále zaléváme, počkáme ještě týden a pak můžeme sazenici vysadit na předem připravený záhon.

Čím dříve jahodník vypěstujeme, tím větší úroda

o bohaté úrodě jahod rozhoduje včasná výsadbaČím dříve se nám podaří kvalitní sazenice vypěstovat, tím lépe si pojistíme úrodu v prvním sklizňovém roce. Dobrých výnosů dosáhneme při výsadbě sazenic v červenci nebo počátkem srpna. Jahodník vysazený v červenci vykazuje v následujícím roce o 90% vyšší úrodu v porovnání se srpnovou výsadbou.

Zakořeněné sazenice odebíráme za podmračeného počasí. Dostatečně silné sazenice mají mít nejméně 3 - 4 dobře vyvinuté listy, velké listové srdéčko, silný kořenový krček a dobře vyvinuté kořeny. Nejlépe, když sazenice vyrýpneme s dostatečně velkým kořenovým balem a hned je vysadíme na připravený záhon. Před výsadbou zkrátíme šlahoun na 1 cm a odstraníme poškozené listy.

Kvalitní sadba má vyzrálý a bohatý kořenový systém jiné než bílé barvy a délky nejméně 7 cm. Pro bohatou násadu plodů jsou nejdůležitějším ukazatelem kvalitní kořeny a síla (tloušťka) kořenového krčku (srdéčka). Pokud nemáte namnožené vlastní jahodníky, můžete si koupit sadbu. Na co si při výběru sazenic dát pozor se dozvíte v článku Přichází čas na nákup jahodníků