Klasiku představují bylinky svázané kuchyňskou nití tak, jak jsme zvyklí svazovat kytice. Odtud ono pojmenování bouquet garni, tedy volně přeloženo zdobená kytice. Méně elegantně, ale o to praktičtěji, funguje omotání niti kolem celého svazku. Pokud potřebujeme přidat některou bylinku v sušené podobě, pak je ideální použít mušelínový sáček. Prodávají se i hotové (prázdné či předem naplněné sušeným kořením). Sáčky je možné použít opakovaně, pochopitelně vyprané a naplněné novou směsí bylinek.
Zaručeně pravý bouquet garni
Žádný přesný předpis, který by určoval složení bouquet garni, neexistuje. Záleží na druhu pokrmu, který chceme bylinkami přichutit a také na tom, jaké koření máme rádi. Nicméně tohle je trio, které se v bouquet garni objevuje nejčastěji:
- petržel listová
- tymián
- bobkový list
A tady ještě další možné přísady:
- bazalka
- estragon
- kerblík
- majoránka
- oregano
- rozmarýn
- řapíkatý celer
- saturejka
- šalvěj
Pro inspiraci nabízíme kombinace, které se osvědčily ke konkrétním druhům pokrmů:
- polévky: estragon, kerblík, saturejka, tymián, majoránka
- masa: bazalka, oregano, saturejka, šalvěj, rozmarýn
- ratatouille: petržel, rozmarýn, majoránka, tymián, estragon, saturejka. Můžete přidat i kousek řapíkatého celeru.
Nejstarší bouquet garni?
Nejstarší zmínka o používání svazku bylinek při vaření pochází z kuchařské knihy Le Cuisinier François, kterou sepsal François Pierre de la Varenne. Poprvé tahle průkopnická kniha francouzské gastronomie vyšla v roce 1651. Následovala další a další vydání, včetně pirátských, kde "vypadlo" jméno autora. Samozřejmě, že bouquet garni není nějaký "vynález" autora této knihy, ale v žádné starší literatuře o něm nikdo nic neobjevil.
Většina jazyků slovní spojení bouquet garni vůbec nepřekládá. Snad jen v chorvatštině mají vlastní pojmenování začinski buket (kytice koření). Pro všechny ostatní je bouquet garni jednoznačný pojem, prostě kuchařský terminus technicus.