koření bouquet garni můžeme vložit do mušelínového sáčkuKlasiku představují bylinky svázané kuchyňskou nití tak, jak jsme zvyklí svazovat kytice. Odtud ono pojmenování bouquet garni, tedy volně přeloženo zdobená kytice. Méně elegantně, ale o to praktičtěji, funguje omotání niti kolem celého svazku. Pokud potřebujeme přidat některou bylinku v sušené podobě, pak je ideální použít mušelínový sáček. Prodávají se i hotové (prázdné či předem naplněné sušeným kořením). Sáčky je možné použít opakovaně, pochopitelně vyprané a naplněné novou směsí bylinek.



Zaručeně pravý bouquet garni

Žádný přesný předpis, který by určoval složení bouquet garni, neexistuje. Záleží na druhu pokrmu, který chceme bylinkami přichutit a také na tom, jaké koření máme rádi. Nicméně tohle je trio, které se v bouquet garni objevuje nejčastěji:

A tady ještě další možné přísady:

Pro inspiraci nabízíme kombinace, které se osvědčily ke konkrétním druhům pokrmů:

  • polévky: estragon, kerblík, saturejka, tymián, majoránka
  • masa: bazalka, oregano, saturejka, šalvěj, rozmarýn
  • ratatouille: petržel, rozmarýn, majoránka, tymián, estragon, saturejka. Můžete přidat i kousek řapíkatého celeru.

Nejstarší bouquet garni?

Nejstarší zmínka o používání svazku bylinek při vaření pochází z kuchařské knihy Le Cuisinier François, kterou sepsal François Pierre de la Varenne. Poprvé tahle průkopnická kniha francouzské gastronomie vyšla v roce 1651. Následovala další a další vydání, včetně pirátských, kde "vypadlo" jméno autora. Samozřejmě, že bouquet garni není nějaký "vynález" autora této knihy, ale v žádné starší literatuře o něm nikdo nic neobjevil.

Většina jazyků slovní spojení bouquet garni vůbec nepřekládá. Snad jen v chorvatštině mají vlastní pojmenování začinski buket (kytice koření). Pro všechny ostatní je bouquet garni jednoznačný pojem, prostě kuchařský terminus technicus.