užší chodník můžeme zvolit v květinovém záhonuJak se vyhnout rozčarování?

Nabízíme inspiraci těm, kteří se k budování své vysněné cesty teprve chystají i těm, kterým se stávající řešení nezdá zcela ideální. Právě v případě zahradních cest platí, že časem na hledání nejvhodnějšího řešení není radno šetřit. Podobné starosti nemusíte řešit, pokud o návrh zahrady požádáte zahradního architekta. Sám vám nabídne optimální řešení pro váš prostor a potřeby.



Jste-li odhodláni budovat cesty vlastními silami, zkuste se nejprve důkladně porozhlédnout a zjistit maximum dostupných informací. Ti, kteří už nějaký čas zahradu používají vás upozorní i na úskalí, která se objeví až po delším čase používání. Inspiraci najdete také v botanických zahradách a veřejných parcích.

Otazníky pro budovatele zahradních cest

Vhodný charakter budoucích cest pro vaši zahradu vám napoví její celkové zaměření. Zahradám ve venkovském stylu sluší pěšiny z nášlapných kamenů či kamenité nebo cihlové chodníky. K moderní architektuře můžete volit z bohaté nabídky betonových dlaždic, které se nabízejí v různých velikostech, strukturách a barvách. Než se rozhodnete pro konkrétní řešení, zkuste si zodpovědět následující otázky:

poslání cesty – odkud kam by měla návštěvníka dovést a k jakému účelu bude nejčastěji sloužit.

vysypání cesty dřevěnou štěpkou vyjde levně, ale není příliš trvanlivé

materiál – záleží nejen na tom, jak se bude k vašemu typu zahrady hodit, ale také na finančních možnostech, které na budování cesty máte. Svou roli hraje i trvanlivost, nejkratší životnost mají dřevěné prvky.

barevnost cesty by neměla rušit celkový dojem ze zahrady

barevnost – můžete využít přirozené barevnosti materiálů (kámen, cihly), nebo použít takové prvky, které poskytují širší barevnou škálu (mořené dřevo, přibarvené betonové dlaždice). Odlišná barva může zvýraznit, podobně jako na snímku, okraj chodníku. Pro větší plochy můžeme využít i různobarevné prvky. 

využití dvoubarevné dlažby

linie – chodníky mohou být zcela rovné s pravoúhlými odbočkami (zavedou nás na místo nejkratší cestou a jejich budování nás bude stát nejméně). Své zastánce mají i zakřivené cesty (oblouky, vlnovky). Nezapomeňte, že ne každý materiál se však na ně dá použít.

cestu opticky odlehčilo posunutí prvků od hlavní osy

tvar a velikost prvků – na snímcích vidíte, jak rozdílně působí nášlapné kameny, jejichž okolí je vysypané drobnými oblázky a strohé betonové desky obdélníkového tvaru. Stačilo však jejich vychýlení napravo a nalevo od osy a cesta nepůsobí nudným dojmem.

obrubníky – více o nich v článku Zvolte ideální obrubník pro svou zahradu
V případě použití sypkých materiálů (kůra, štěrk, kamínky, písek) zabrání vhodně zvolený obrubník jejich odplavování do trávníku či záhonů a zároveň zabrání prorůstání trávníku do chodníku.

mezi mezi prvky může vyplnit vhodný porost

výplň mezer – pokud chcete, aby vynikl tvar jednotlivých kamenů, pak je vhodné myslet i na výplň spár. Možné je využít některý z již zmíněných sypkých materiálů a nebo se poohlédnout po vhodném zeleném "koberci" a vytvořit kvetoucí chodník. Sáhnout můžete třeba po nízké mateřídoušce, které ani občasný sešlap neuškodí. Více v článku Vyspárujte chodník rostlinami

struktura povrchu – na nejčastěji používaných cestách mějte na paměti bezpečí jejich uživatelů. A to nejen za suchého počasí, ale také po dešti či v zimních měsících.