včas vyseté velionoční osení stačí lehce doplnitIdeální čas pro výsev velikonočního osení

Jako velikonoční dekorace se nejčastěji vysévá ječmen jarní (Hordeum vulgare). Při běžných pokojových teplotách mu růst do vhodné výšky zabere přibližně 10 dní od výsevu. Při použití pšenice musíte počítat s delší dobou růstu. Pokud by se vám růst osení zdál příliš rychlý, zbrzděte ho umístěním na chladnější ale světlé místo.



Semínka ječmene jarního můžete koupit pod názvem velikonoční osení buď v běžném balení (10 g) nebo pokud chcete výsevů udělat více a podarovat i své okolí, v balení o váze 250 g. Na misku o průměru 20 cm potřebujete přibližně hrst obilí. Pokud byste se rozhodli kupovat obilí v prodejnách se zdravou výživou ujistěte se, zda nejsou zrna tepelně ošetřena – pak byste na jejich klíčení čekali marně.

Kam se zeleným osením?

Svěže zelené osení velmi dobře vypadá v nejrůznějších nádobách, ať už jsou z keramiky či z přírodnin. Záleží tedy jen na nás, zda sáhneme po keramické či kameninové misce. Pokud se rozhodneme pro nádoby z proutí či dalších přírodnin, nesmíme zapomenout vyložit vnitřní část pevným igelitem.

osení vyseté v hrnkuOsení vyséváme do běžné zahradní zeminy. Nejčastěji se vysévá do misky o hloubce 10 – 15 cm, ale můžeme zvolit i nižší nádobu. Před výsevem zeminu mírně přitlačíme. Obilí vyséváme pro dekorační účel poměrně hustě, vysetá semena lehce zasypeme tenkou vrstvou zeminy a opět lehce přitlačíme. Osetou misku umístíme na světlo a substrát udržujeme přiměřeně vlhký. Zpočátku si můžeme pomoci překrytím skleněnou tabulkou či přetažením igelitovým sáčkem. Vznikne nám tak jakýsi miniskleníček, který umožní semenům rychlejší klíčení. 

Vyset můžete také řeřichu zahradní (Lepidum sativum). Právě ta patří k rostlinám s velmi rychlým vývojem a běžně se používá k rychlení. Aby mohla plnit roli zelené velikonoční dekorace, potřebuje od výsevu čas přibližně týden. Postup jejího výsevu je podrobně popsaný v článku Řeřicha zahradní – vitamíny kdykoli a kdekoli 

Kdy budou letos Velikonoce?

Velikonoce patří mezi tzv. pohyblivé svátky, které nejsou určeny přesným datem, ale měsíčními fázemi. V křesťanských církvích jejich oslava připadá na první neděli a pondělí po prvním jarním úplňku. Nejdříve tedy mohou být 21. března a nejpozději 26. dubna. Datum Velikonoc se může lišit až o celý měsíc. Konkrétní datum Velikonoc můžete zjistit například ve Wikipedii.