Nabídka dřišťálů v okrasných školkách či zahradních centrech je velmi bohatá. Snadno objevíte keře opadavé, poloopadavé či stálezelené, nízké kultivary vhodné do skalek i keře pro robustní neprostupné živé ploty. Pestrá je i nabídka barev listů (především opadavé druhy se počátkem podzimu zbarvují dočervena) či plodů (oranžové, červené, modročerné). Nejobtížněji budete shánět ten zdánlivě nejobyčejnější dřišťál, náš domácí dřišťál obecný (Berberis vulgaris). Jedni z těch, kteří tenhle keř nabízejí, je občanské sdružení Pro živou krajinu, které se snaží do krajiny vrátit původní keře.



Šíří dřišťál rez obilnou a je nutné ho vyhubit?

Proč rostlina, tak oblíbená v lidovém léčitelství i kuchyních našich prapředků, vyžaduje pozornost ochránců přírody? Dřišťál byl v minulosti na mnoha místech Evropy téměř vyhuben. Byl totiž považován za mezihostitele rzi obilné. Například v ČSR bylo v důsledku vládního nařízení z roku 1939 o povinném hubení dřišťálu obecného a mahónie cesmínolisté vymýceno okolo 50 000 dřišťálových keřů. V Německu byl, zejména v zemědělských oblastech, zlikvidován téměř zcela. Dnes se má za to, že dřišťál v přenosu rzi obilné nehraje až tak podstatnou roli.

Dřišťálky místo citronu

sušené plody dřišťálu - dřišťálkyPřezdívku červený citron získal dřišťál pro významné množství vitamínu C ve svých plodech. Plody – dřišťálky – sbíráme v době plné zralosti (přelom září a října).

  • Z dřišťálek se v minulosti dělávaly džemy, marmelády nebo kompoty. Protože jsou velmi kyselé, lze jejich šťávu používat místo citronu. 
  • Národy Zakavkazí používají dřišťálky dodnes - plody suší, melou a míchají do kořenících směsí zvaných barbaris pro rožněná masa. 
  • Velmi tvrdé, žlutě zbarvené dřišťálové dřevo, se užívalo v řezbářství, truhlářství nebo při zhotovení různých intarzií. 
  • Barvivem z dřišťálového dřeva se dříve barvila vlna nebo kůže nažluto.

Dřišťál obecný: dráč, bílé trní nebo octák

Oblibu dřišťálu obecného dokládá množství lidových pojmenování: berberka, bílé trní, divá tamaryška, divoké víno, dráče, dráč, dračí jahody, dřešťák, dřeštělice, drystal, drýška, dříslina, dříst, dřísta, dřistal, dřišťálky, dřížďalka, christač, kaliník, koruna Krista Pána, Krista Pána pláč, Kristova koruna, kukačina, kukačina šťáva, kukuřidřist, octák, pivník, surouch, vančar, vančarové jahody, vančor, vančorky, vlašská kalina.

dřišťálky jako součást perského rizota