Sekání trávníku je důležitou součástí údržby zahrady. Aby byl trávník zdravý a krásný, je třeba věnovat pozornost jeho pravidelnému sečení. V tomto článku se podíváme na to, jak často byste měli trávník sekat a jaké stroje jsou aktuálně k dispozici na trhu.



Jak často sekat trávník?

Optimální frekvence sečení trávníku závisí na několika faktorech, jako jsou druh trávy a roční období. Obecně platí, že byste měli sekat trávník tak často, aby byl jeho vzhled a zdraví optimální. Během jara a léta, kdy tráva roste nejrychleji, se doporučuje sekat trávník jednou týdně. Na podzim a na začátku zimy můžete sekat trávník jednou za dva týdny. Samozřejmě sekání není vše. Neměli byste zapomenout ani na hnojení trávníku

Délka strniště a sečení s mulčováním či sběrem trávy

Délka strniště po sečení by měla být přiměřená druhu trávy a podmínkám, ve kterých trávník roste. Pro většinu druhů trávy se doporučuje udržovat délku strniště mezi 3 a 5 centimetry. Příliš nízké sečení může poškodit trávu a způsobit, že bude náchylnější k chorobám a škůdcům.

Pokud mulčujete trávník, měli byste jej sekat častěji, než když trávu sbíráte. Mulčování znamená, že posekaná tráva zůstává na trávníku a rozkládá se, čímž dodává živiny a vlhkost půdě. Při mulčování se doporučuje sekat trávník jednou týdně během jara a léta a jednou za dva týdny na podzim. Délka strniště by měla být v tomto případě spíše kratší, aby se posekaná tráva snadněji rozkládala.

Pokud trávu sbíráte, můžete trávník sekat méně často, zhruba jednou za 10 až 14 dní během jara a léta. Sběr trávy zabraňuje hromadění posekané trávy na povrchu trávníku, což by mohlo způsobit jeho udušení a vznik plísní. Nadšenc se mohou taktéž podívat na toto video, kde je ukázka, jak vytvořit anglický trávník. Transformace na anglický trávník - 2. díl | ŠENA

TIP: Pokud se nedostanete se sekačkou do všech zákoutí, pak můžete například využít i křovinořez. Aktuálně asi nejlepší na trhu je od výrobce Milwaukee v Čr ho naleznete na webu Boukal.cz

Aktuální trendy v sekačkách

Robotické sekačky

Stále populárnější jsou robotické sekačky, které pracují samostatně a udržují trávník pravidelně podle nastaveného programu. Tyto stroje nabízejí pohodlí a úsporu času a jsou ideální pro ty, kteří chtějí mít trávník v perfektním stavu bez nutnosti osobního zásahu. Nic méně jich je na trhu aktuálně velké množství a proto se podívejte nejdříve na toto srovnání robotických sekaček, které si pro vás připravil web Arecenze.cz. 

Elektrické a akumulátorové sekačky

Pro menší a středně velké zahrady jsou stále oblíbenější elektrické a akumulátorové sekačky. Elektrické sekačky vyžadují připojení k elektrické síti, zatímco akumulátorové sekačky poskytují větší mobilitu a nejsou omezeny délkou napájecího kabelu. Tyto sekačky jsou ekologičtější a tišší než benzínové sekačky. Velký výběr těchto sekaček naleznete například na e-shopu svarecky-obchod.cz.