Udělejte si na zahradě pohodlí

Náctiletým a dvacetiletým stačí deka, kterou si rozloží na trávě. Po třicítce ale už přece jen dáváme přednost komfortu, a tak na zahradě nesmí chybět pohodlný zahradní nábytek. Vsadíte na soupravu zahradního stolu a několika židliček, nebo se vám zalíbí zahradní lavička, či dokonce houpací lavička?



Zajímavou volbou mohou být polohovatelné židle, na kterých se můžete zaklonit, nebo si dokonce lehnout. Komfort zvýšíte i poduškou či pohodlným polštářkem.

Vezměte si s sebou oblíbenou knihu

Koho by bavilo jen tak „koukat do větru“? Vezměte si s sebou na zahradu oblíbenou knihu. Může jít o beletrii, životopis, odbornou knihu, nebo třeba encyklopedii. Záleží na tom, jaký typ knížek vás při čtení naplňuje a dobíjí energií.

Kromě toho můžete vsadit i na magazíny nebo třeba křížovky. Naopak vhodnou volbou nemusí být počítač či mobilní telefon. Do těchto zařízení většina z nás dnes kouká od rána do večera, zkuste si od nich na zahradě odpočinout.

Připravte si něco dobrého na zub

Šálek dobré kávy nebo třeba sklenka vína, které doplníme něčím sladkým či slaným na zasycení – to vše je skvělou volbou.

Když si budete moci při posezení během čtení něco zakousnout a vychutnat si oblíbený nápoj, hned vám bude lépe. Posezení můžete zkombinovat s grilováním, a tak si čerstvé chutné pokrmy můžete během venkovního pobytu zcela čerstvé připravit. 

Anebo nechte tuto činnost dalšímu členovi domácnosti a nechte si chutný pokrm naservírovat. 

Jak na nepříjemný hmyz?

Bohužel jedné věci se na zahradě přirozeně nevyhnete, a to je obtěžování hmyzem. Jak s tímto problémem bojovat?

V první řadě neumisťujte své zahradní posezení do blízkosti ovocných stromů či kvetoucích rostlin. Eliminujete tak zvýšenou přítomnost nepříjemných vos. Na komáry zase může platit svíčka, která při zapálení vydává odpuzující odér. Případně můžete večer kousek od svého posezení rozsvítit reflektor, který bude hmyz přitahovat – a tak ztratí zájem o místo, kde se nacházíte vy. Pomoci samozřejmě mohou i nejrůznější repelenty a další opatření.

Nezapomeňte na přístřešek

Součástí vašeho relaxačního zázemí by měl být alespoň slunečník či markýza. V horkých letních dnech vás ochrání před silou slunečných paprsků, v klidu budete moci zůstat i při nenadálé přeháňce. Chcete-li mít možnost zůstat venku i během silnějšího deště, či dokonce bouřky, budete již muset vybudovat zděný altán s robustní střechou. Alternativou může být zimní zahrada či obývací pokoj s velkými francouzskými okny, která necháte otevřená a budete si moci užívat neopakovatelně svěží vzduch během letních srážek.