Krásně udržovaný trávník je základem a ozdobou každé zahrady. Trávník většinou zabírá největší plochu a přitahuje nejvíc pozornosti, proto je potřeba věnovat jeho založení a údržbě dostatek pozornosti. Založení trávníku a péče o něj nemusí být jednoduchou záležitostí, protože hodně záleží na tom, jakou máme na zahradě hlínu, jestli máme dostatek vody na zalévání a také na tom, na jakém místě se zahrada nachází.



Péče o trávník

Abychom měli trávník stále pěkný, je potřeba o něj pravidelně a správně pečovat. Trávu bychom měli sekat dvakrát až třikrát týdně, a to nejvíc o třetinu, trávník pak bude rychleji houstnout. Při sekání je nutné trávu sbírat, mulčování trávníku neprospívá. Trávu je potřeba pravidelně hnojit a zavlažovat. Když máme zahradu v oblasti s nižším podílem srážek a nemáme dostatek vody na zalévání, můžeme se soustředit na druhy trav, kterým sucho nevadí. Dalším nezbytným krokem, jak o trávník pečovat je vertikulace. Je potřeba si pořídit kvalitní vertikulátor, kterým trávník provzdušníme, ale nepoškodíme.

Okrasná zahrada

Okrasná část zahrady je vždy její největší ozdobou. Je to místo, kterému věnujeme zvýšenou péči a kde rádi trávíme svůj volný čas. Jaký typ okrasné zahrady si zvolíme, závisí jen na našem vkusu. A možností je hned několik. Pokud se budeme tvorbě a údržbě zahrady věnovat, jistě vytvoříme skutečný klenot. Z následujícího výčtu si můžeme vybrat typ zahrady, který se nám nejvíc líbí, a zjistit, jaké prvky by zvolená zahrada měla mít.

  • venkovská zahrada se hodí ke klasické chalupě i k vesnickému domku, pěstují se na ní růže, pivoňky, kopretiny a měsíčky, patří sem trávník i ovocné stromy a keře,
  • moderní zahrada se vyznačuje jednoduchostí a střídmostí. Najdeme v ní spíš trvalky než letničky, záhonky mají oblé nebo nepravidelné tvary. Mezi moderní zahrady patří přírodní zahrady, ve kterých máme dojem, že jsme ve volné přírodě, a lesní zahrady, které vznikají mírnou a vhodnou úpravou lesního pozemku,
  • francouzská zahrada využívá perspektivu a zařazuje barokní prvky. Důležitou součástí jsou vodní plochy, fontány i vodotrysky,
  • anglický park navozuje dojem anglické krajiny s rozlehlými trávníky, vzrostlými stromy i rybníčky a jezírky,
  • orientální zahrada nese orientální prvky, eleganci a asymetrii, najdeme zde kamenné útvary, zvláštně tvarované dřeviny, potůčky i jezírka,
  • formální zahrada využívá geometrické tvary, symetrické záhony, zastřižené živé ploty, fontány a vodotrysky.

Pěstujeme zeleninu

Většina z nás nechce mít zahradu jen pro okrasu a věnuje se i pěstování zeleniny. Je skvělé natrhat si ve skleníku nebo na záhonku vlastní rajčata, papriky i okurky. Kdo ale už pěstování zeleniny vyzkoušel, tak dobře ví, jaká úskalí to přináší.

Výsev semínek určitě zvládneme bez problémů. Stačí mít nádoby na pěstování sadby, správné místo, dostatek kvalitního substrátu a vybrat si vhodná semínka. V současné době je nabídka semínek tak široká a většina nabízených semínek je tak kvalitní, že vypěstovat sadbu zvládne každý.

Při vlastním pěstování zeleniny se musíme připravit na několik překážek a problémů. Budeme se potýkat s plísněmi, slimáky a dalšími chorobami i škůdci. Záhonky nebo skleník budeme muset každoročně vybavit kvalitní zeminou a k tomu, abychom si vyrobili dostatek vlastní zeminy, nám pomůže kompostér. Dále je potřeba zeleninu dostatečně zalévat. Když máme zahradu na vzdálené chatě nebo na chalupě, budeme muset skleník vybavit automatickým otevíráním oken a dveří i automatickým zaléváním. A pak se už dostaví odměna, kterou bude velká úroda vlastní čerstvé zeleniny.

Zasloužený odpočinek po práci

Práce na zahradě je náročná, a proto si pak zasloužíme odpočinek. Posezení na naší krásné zahradě spojené s přípravou něčeho dobrého k večeři je tím nejlepším zakončením dne. Někteří z nás si oblíbili grilování a pro přípravu lákavých specialit používají zahradní gril. Další možností je zahradní ohniště, které připomíná litinový kotlík a ve kterém se topí briketami nebo dřevem. Zahradní ohniště můžeme použít k opékání špekáčků a po přidání roštu je možné ho použít i jako gril. Také si můžeme postavit klasické ohniště, opéct si špekáčky a užít si romantiku s posezením kolem táboráku.