V našich zeměpisných šířkách známe pekanové ořechy jako sušený pamlsek, podobající se vlašským ořechům.



Pekanové ořechy se dnes pěstují hlavně v USA, ale také v Jižní Americe, Izraeli, Brazílii a Austrálii. Jejich chuť je obzvláště bohatá a mají jemnou konzistenci. Jsou vhodné ke konzumaci jako praktická svačinka na cesty, k rychlému doplnění energie nebo jako surovina do sladkých i slaných receptů.

Vlastnosti, výhody a kontraindikace

Pekanové ořechy jsou obzvláště kalorické ve srovnání s jinými druhy sušeného ovoce, a dokonce i v porovnání s běžnými ořechy. Ve skutečnosti obsahují asi 700 kalorií na 100 gramů, Přestože jsou pekanové ořechy zdravé, je potřeba se s jejich konzumací mírnit a spíše je kombinovat s jinými druhy ořechů a s ovocem. Jsou bohaté na mononenasycené mastné kyseliny, tedy dobré a žádané tuky, které lidský organismus potřebuje. Jako ostatní ořechy, i pekanové oříšky obsahují silné antioxidanty. Jsou také bohaté na bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Z vitamínů to jsou vitamíny A, E, B a C. Z minerálních látek organismus konzumací získá hořčík, mangan, železo, vápník, fosfor, selen, měď, zinek a draslík.

100 g pekanů má 705 kcal

Ořechy mají složení: sacharidy 4,26%, tuky 91,66%, bílkoviny 4,09%.

Na co jsou pekanové ořechy dobré

Některé uváděné účinky pekanových ořechů jsou podobné těm, které poskytují lidskému organismu i další oříšky. Jde hlavně o vliv na snižování cholesterolu, snižování rizika cévních mozkových příhod a prevence kardiovaskulárních chorob. Další studie uvádí, že mají protinádorové účinky a mohou také chránit neurony. Svým složením jsou zásobárnou energie pro vrcholové sportovce.

Použití v kuchyni

Pro použití v kuchyni se vyplatí nákup většího balení, kdy je cena pekanových ořechů příznivější. Můžete zkusit pověstný pekanový koláč a celou řadu jiných dezertů. Stejně dobře najdou tyto oříšky uplatnění i ve slaných receptech a lze je vyzkoušet jako přísadu do pečiva. Chutnat mohou i s jogurtem nebo s müsli k snídani. Rozdrcené mohou vytvořit spolu s bazalkou, olivovým olejem, tvrdým ovčím sýrem a česnekem pesto vhodné na těstoviny.  Lze je smíchat s moukou, tymiánem, pepřem a solí pro vytvoření směsi vhodné k obalení kuřete, které vytvoří chutnou křupavou krustu.