Krásná zahrada stojí čas i peníze

Zahrádky jako dlaň i hektarové louky u domu potřebují péči – abyste se přes sezónu neztrhali, je dobré myslet na některé věci již při plánování zahrady. Kromě toho, kde bude jaká trvalka, si dobře rozmyslete i zdroj financí. Ač se to nezdá, může zahrada spolykat mnoho prostředků ze spořicího účtu nebo z jinak našetřených peněz. Kromě samotné výstavby a rostlin proto mějte na paměti i financování vybavení, strojů, nářadí, pergoly, terasy, skleníku, bazénu, jezírka, závlahového systému, chodníčků a dalších zahradních prvků.



Jak na návrh zahrady krok za krokem

1. Zjistěte, jaké máte možnosti. Zaměřte se na typ půdy, polohu vůči světovým stranám, vlhkost, sklon terénu a nepřemístitelné prvky na ploše. 

2. K čemu chcete zahradu využívat? Váš životní styl se promítne i do využívání zahrady. Máte-li malé děti, myslete na jejich vyžití a počítejte s bazénem, dětským hřištěm, pískovištěm či trampolínou. Pokud vás baví pěstování, zahrňte do plánu záhony pro užitkovou zahradu. Jestliže si chcete o víkendech spíše odpočinout a na zahradě se scházet s přáteli, neměla by chybět pergola a bezúdržbová zeleň v okrasných záhonech.

3. Dejte návrhy na papír. Popřemýšlejte nad reálnou velikostí zahradních prvků, klidně si je v příslušném měřítku nakreslete, následně vystřihněte a pohybujte jimi po papírové ploše představující zahradu, ať najdete jejich ideální polohu. Berte při tom v úvahu povahu terénu, pohyb slunce i praktičnost umístění. Pokud chcete mít zahradu jak užitkovou, tak okrasnou, rozdělte prostor na zóny s daným účelem.

4. Držte se jednoho stylu. Snažte se, aby vše, co na zahradu pořídíte, mělo jednotný charakter – dřevo, kámen, venkovská, japonská, anglická, francouzská, minimalistická či moderní zahrada, dětský ráj, okrasná oáza, pěstitelský záhumenek atp. Podle zvoleného rázu vybírejte i okrasné rostliny, materiály a barvy obkladů, květináčů či chodníčků, zahradní vybavení a dekorace.

5. Určete si centrální bod (body) zahrady. Může jím být třeba terasa, bazén, stůl se židlemi nebo ozdobná brána, záleží jen na vás. Na tomto místě si dejte obzvlášť záležet, mělo by být viditelné již při příchodu na zahradu.

6. Nezapomeňte na světla. Dostatek osvětlení doladí příjemnou večerní atmosféru a má i bezpečnostní funkci (u chodníčků, u grilu, u bazénu atd.).

 

Nemusí být hotovo hned

Zahrada by vám měla dělat radost, proto to nepřežeňte a klidně si její budování rozdělte do několika sezón. Nic vám neuteče, dokonale poznáte prostor i své potřeby a získáte více času na naspoření potřebných financí na spořicím účtu i pro sbírání inspirace.