Vytvořte pro keře vhodné podmínky

Maliníkům se dobře daří v neutrálních nebo mírně kyselých půdách. Keře budou bez větších problémů prosperovat ve většině zahradních půd, obzvláště jim vyhovují středně těžké a hluboké půdy. Pokud jim zeminu před výsadbou obohatíte humusem, budou vás zkrátka milovat. Nejlépe se jim daří na slunných stanovištích, která jsou chráněna před studenými větry. Keře se dají dobře pěstovat ve svažitých zahradách nebo na terasovitých pozemcích.



Hojnost úrody do jisté míry závisí i na tom, jak budete maliníky zalévat. Pokud je necháte dlouhodobě růst v suché půdě, budou jejich plody drobnější a méně šťavnaté. V parném létě jim určitě dopřejte dostatečnou zálivku.

Maliník vysazujte na jaře nebo na podzim

Maliny

Před samotným vysazením keřů záhon dobře zryjte a odstraňte zbytky víceletých plevelů včetně kořenů. Rostliny se obvykle vysazují v pásech kvůli nutnosti opěr, ale můžete je samozřejmě pěstovat v kruzích či solitérně. Jednotlivé keře se vysazují ve vzdálenosti 40 až 60 centimetrů. V případě bujně rostoucích odrůd se nebojte ani 80 centimetrů. Před samotnou výsadbou zkraťte sazenici výhony na 35 centimetrů a usaďte ji do jámy tak, aby nad jejími kořeny bylo ještě místo pro 5 centimetrů hlíny.

Prostokořenné sazenice doporučujeme před výsadbou ponořit alespoň na půl hodiny do vody a zkrátit jim kořeny. Prostokořenné sazenice by se měly sázet brzy na jaře nebo pozdě na podzim – v době, kdy ještě nemají, nebo naopak už nemají listy. Kontejnerované sazenice oproti tomu můžete sázet celoročně – i kontejner s nimi můžete před výsadbou namočit do kbelíku s vodou.

Každý keř by měl v jámě pěkně sedět – klasikou je potom zašlapání půdy kolem rostliny a pořádná zálivka.

Pěstování s oporami i bez opor

Zatímco naši dědové pěstovali maliníky v úhledně rovných záhonech s dřevěnými opěrnými konstrukcemi, dnes se už takové keřové záhony tak často nevidí. Maliníky se obvykle pěstovali v pásech širokých asi 60 centimetrů. Na obou koncích záhonu a uprostřed byly kůly, ke kterým se připevňovaly dráty či provázky. K těm se jednotlivé šlahouny sazenic postupně upevňovali a vyvazovali. Keř se nikam nehroutil, dobře jím proudil vzduch a vždy přinesl pěknou úrodu.

Mnohem náročnější je pěstování maliníků bez opor. V takovém případě se sazenice sází nahusto, asi 50 centimetrů od sebe. Ideální tvar záhonu je do obdélníku nebo do čtverce tak, aby se jednotlivé rostliny zvládly podpírat navzájem. To je ovšem spíš sen každého zahrádkáře – pravdou je, že jim alespoň na několik prvních let určitou oporu budete muset zajistit. Systém pěstování bez opor je trochu méně přehledný, keře nemají dostatek slunce a vzduchu, takže úroda bývá často nižší. Poslední možností je samozřejmě pěstovat několik maliníků solitérně.

Maliníky nevyžadují náročnou péči

O maliníky se budete starat rádi – oni totiž prakticky žádnou starost nepotřebují. Stačí jim takový základ: pravidelná vydatná zálivka, občasné odplevelování a důkladné prokypření záhonů. „Maliníkům stejně jako celé řadě bobulovin výrazně prospívá mulčování. Není vůbec nutné hned kupovat pytle mulčovací kůry. Pro mulčování má každý správný zahradník dostatek materiálu na samotné zahradě. Nadrobno nastříhané listy různých plevelů, jako je bršlice nebo kopřiva, čerstvě posekaná tráva nebo dokonce kompost. Důležité je keřům dopřát opravdu poctivou vrstvu, třeba 5 - 10 centimetrů. Mulčujte nejen kolem rostlin, ale skutečně po celé délce záhonu. Mulčovací vrstva sníží výpar vody, proto bude záhon přirozeně vlhký a rostlinám se bude dobře dařit. Svým postupným rozkladem organický materiál obohatí půdu o živiny. Zároveň také omezí růst plevele,“ vysvětluje Václav Mařík ml., zahradník ze Zahradnictví Flos.

Kromě toho byste měli od jara maliník hnojit klasickým hnojivem nebo kompostem. K pravidelné péči pak patří také podzimní prořezávka, při které zachováte 5 až 8 nejzdravějších výhonů. Prořezávejte také zlomené nebo jinak poškozené výhony a po čase zkracujte i ty staré, které už příliš nerodí.