Proč pěstovat právě bobkovišeň?

Bokovišeň /Prunus/, okrasná stálezelená dřevina, pochází z rodu slivoní, podobně jako například broskve, třešně nebo meruňky. Hodně rozšířená je především v oblastech mírného pásu severní polokoule, kolem Černého moře a v JV Evropě. Své zastoupení má i v jižní Americe nebo v horách JV Asie. V našich podmínkách se nejčastěji pěstují dva duhy, a to bobkovišeň lékařká /Prunus laurocerasus/ a bobkovišeň portugalská /Prunus lusitanica/. K žádaným keřům se řadí pro své přednosti, k nimž patří zejména nenáročné pěstování, značná otužilost (jsou převážně mrazuvzdorné) a snadné množení pomocí řízků. Díky pevnému, leskle zelenému, olistění také působí pěkným dekorativním vzhledem. Máte-li dostatečně velký zahradní prostor, můžete atraktivitu vzhledu ještě znásobit vysazením více druhů kultivarů stálezelených keřů ve skupině.



Bobkovišeň lékařská plody

V průběhu jara vás vavřínovec potěší svými latami nádherných vonných bílých květů, později krásnými červenými až černými plody, velikosti třešní, které jsou však jedovaté a je potřeba dát pozor na jejich záměnu hlavně u dětí a domácích mazlíčků. V zimních měsících jsou zase úchvatnou ozdobou zahrady mrazem ojíněné, pevné, kožovité a na líci tmavě zelené listy.

Často se keře využívají jako živý plot, který poskytne celoroční bariéru před hlukem i případnými nechtěnými zraky kolemjdoucích. Vysadíte-li bobkovišně jako živý plot, je ovšem nutné počítat s jeho pravidelnou údržbou. Hustě větvené, vzrostlé keře mohou dosahovat mnohametrové výšky i rozložitosti a vyžadují tvarování pravidelným řezem.

Jaká půda je vhodná pro pěstování bobkovišně?

Vavřínovec není příliš náročná rostlina, snese v podstatě jakoukoliv půdu, pokud je vlhká, dobře propustná a mírně vyhnojená. Nesvědčí mu jen příliš vápenité půdy, na nichž dochází častěji k chloróze listů. Při výběru stanoviště se doporučuje místo spíš slunečné nebo v částečném stínu. Bobkovišeň dobře snáší exhalace.

S chorobami a škůdci nebývá u bobkovišně zásadní problém. Může u nich dojít, podobně jako u dalších stálezelených keřů, k napadení mšicemi nebo housenkami, z nemocí se mohou vyskytnout bakteriální a houbové infekce, na které v případě napadení dobře působí fungicidy.  Nejlepší ochrana proti bakteriím i škůdcům spočívá hlavně v prevenci.  To znamená nákup kvalitních kultivarů s dobrým zdravotním stavem, nejlépe ve specializovaných zahradnických centrech, a udržování vhodných pěstebních podmínek rostlin.

Upozornění! Bobkovišeň není vhodná rostlina pro pěstování v prostorách škol, mateřských školek a dětských areálů, všechny její části jsou jedovaté a při požití mohou v lehčím případě způsobovat nepříjemné zdravotní potíže, v těžším i otravu organismu.